Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Θωρακίζει τα σύνορά μας

271

Αυτή την ώρα μιλά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ελληνογαλλική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπογράψαμε με πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για νέα εταιρική σχέση Ελλάδας Γαλλίας, είπε, συνεχίζοντας πως είναι μία συνθήκη που αναβαθμίζει την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς άμυνας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως η επικείμενη επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα είναι πενταετής.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως τα πλοία μας θα είναι τα ίδια τα οποία θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Όπως είπε δε, η συμφωνία αυτή είναι πρόπλασμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.