Νέα Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μολυσματικών ασθενειών

Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα  την εξάπλωση χιλιάδων νέων ιών που θα εμφανίζονται σε είδη ζώων ως το 2070, παράγοντας που θέτει ως πιθανό να αυξηθεί ο κίνδυνος αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αναφέρει το AP NEWS.

Σύμφωνα με το AP NEWS, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ιδιαίτερα για την Αφρική και την Ασία, ηπείρους που υπήρξαν εστίες για θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται από τον άνθρωπο στα ζώα ή το αντίστροφο τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του HIV, του Έμπολα και του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν πώς περισσότερα από 3.000 είδη θηλαστικών θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν και να μοιραστούν ιούς τα επόμενα 50 χρόνια εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν η ξάπλωση ιών μεταξύ των ειδών θα συμβεί πάνω από 4.000 φορές μόνο μεταξύ των θηλαστικών. Πουλιά και ψάρια δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι δεν θα εξαπλωθούν όλοι οι ιοί στον άνθρωπο κι ούτε θα βιώσουμε πανδημίες στην κλίμακα του κορωνοϊού, αλλά ο αριθμός των ιών μεταξύ των ειδών αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους.

Η μελέτη υπογραμμίζει δύο παγκόσμιες κρίσεις —την κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών— καθώς ο κόσμος παλεύει αναφορικά με το πως θα τις αντιμετωπίσει εξίσου.

“Δεν μιλάμε πολύ για το κλίμα στο πλαίσιο των ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσε ο Κόλιν Κάρσον, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζτάουν.

«Η μελέτη μας συνοψίζεις τις δύο πιο πιεστικές παγκόσμιες κρίσεις που βιώνουμε», είπε.

Οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες συμφώνησαν ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση νέων ιών.