Ο Μπράνσον, στο επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης η οποία οδήγησε σε μεγάλη πτώση της λίρας φέτος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών και πλέον χρόνων με την κατηγορία ότι συνέδραμε τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά του επιτράπηκε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ασκήθηκε έφεση στην ετυμηγορία επειδή είναι "αντίθετη με τον νόμο και τις διαδικασίες", σύμφωνα με αντίγραφο του κειμένου που είδε το Ρόιτερς.
Η πολιτική αγωγή προσέβαλε επίσης την ετυμηγορία, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με αντίγραφο του κειμένου. Και τα δύο έγγραφα δείχνουν πως οι λεπτομερείς αιτήσεις θα ετοιμαστούν μόλις παραλειφθεί γραπτώς το κείμενο της δικαστικής απόφασης.
Ο πάστορας κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του εδρεύοντος στις ΗΠΑ μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Μπράνσον, 50 ετών, ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια. Η σύλληψή του πριν από δύο χρόνια οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι τεταμένες λόγω της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, των σχεδίων της Τουρκίας να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S300 και της φυλάκισης στις ΗΠΑ εντός διευθυντικού στελέχους τουρκικής κρατικής τράπεζας σε μια υπόθεση για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Η απελευθέρωση του Μπράνσον θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστούν οι εντάσεις, όμως πολιτικοί αναλυτές λένε πως πολλά προβλήματα παραμένουν, περιλαμβανομένου του αιτήματος της Ουάσινγκτον για απελευθέρωση άλλων πολιτών και υπαλλήλων των ΗΠΑ που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, συναντήθηκε με τις οικογένειες τριών Τούρκων υπαλλήλων στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ