Ο Ασάνζ συμπλήρωσε πέντε χρόνια στη φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο

268

Από χθες Πέμπτη 11 Απριλίου, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου για πέντε συναπτά έτη. Η κράτησή του «απεικονίζει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Το ζοφερό ορόσημο σημειώθηκε από ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύζυγο του Ασάνζ, Στέλλα, η οποία περιέγραψε τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του συζύγου της ως «την πιο τρομακτική προοπτική» που μπορεί να φανταστεί η οικογένειά τους.

«Είναι φυλακισμένος επ’ αόριστον… η υγεία του επιδεινώνεται… κινδυνεύει με την επικείμενη έκδοση πραγματικά, γιατί απέχει μόλις ένα βήμα από την έκδοση», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2010 για κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα που αρνήθηκε, ο Ασάνζ απέσπασε εγγύηση το 2012 και του χορηγήθηκε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Συνελήφθη ξανά το 2019 όταν ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο του και έκτοτε παραμένει στο Belmarsh.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ την ημέρα της σύλληψής του, κατηγορώντας τον για 17 κατηγορίες για κατασκοπεία. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών. Οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ προέρχονται από τη δημοσίευση απόρρητου υλικού που έλαβαν καταγγέλλοντες, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων του Πενταγώνου που περιγράφουν φερόμενα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ «παραμένει αυθαίρετα κρατούμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο με κατηγορίες για πολιτικά κίνητρα, τις οποίες απήγγειλαν οι ΗΠΑ για την αποκάλυψη ύποπτων αδικημάτων τους», δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Άγκνες Κάλαμαρ. «Οι αρχές των ΗΠΑ απέτυχαν να διεξαγάγουν πλήρη και διαφανή έρευνα για τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου τους. Αντίθετα, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον Ασάνζ για δημοσίευση πληροφοριών που του διέρρευσαν – ακόμα κι αν ήταν δημόσιου ενδιαφέροντος. Η συνεχιζόμενη δίωξη του Ασάνζ κοροϊδεύει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δεδηλωμένη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Ήδη σε κακή υγεία μετά από επτά χρόνια παραμονής στην πρεσβεία του Ισημερινού, η κατάσταση του Ασάνζ έχει επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο Μπέλμαρς. Ο πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Nilz Melzger, περιέγραψε τον Assange ότι εμφανίζει «όλα τα συμπτώματα τυπικά για παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια», ενώ ο ιδρυτής του WikiLeaks ήταν πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει τις πιο πρόσφατες ακροάσεις έκδοσής του.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί έως ότου οι ΗΠΑ παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή εάν κριθεί ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο. Το βρετανικό δικαστήριο είπε ότι θα αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στον Ασάνζ την τελική έφεση κατά της έκδοσής του μόλις δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη 10 Απριλίου ότι «εξετάζει» το αίτημα του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε να αποσύρει την υπόθεση κατά του Ασάνζ. Το σχόλιο του Μπάιντεν – το οποίο ήρθε μετά από αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με τον πρώην επικεφαλής των WikiLeaks – χαρακτηρίστηκε από τη Στέλλα Ασάνζ ως «καλό σημάδι».

«Είναι πολύ καιρός» να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάνζ, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ντομινίκ Πραντάλι σε δήλωσή του. «Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ φυλακιστεί στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει δημοσιογράφος στη γη που να είναι ασφαλής».