Ο Μακρόν προτρέπει την Ευρώπη να μην είναι «δειλή» – Η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία αφορά απλώς την «έναρξη της συζήτησης»

215

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Ευρώπη να μην είναι «δειλή» απέναντι στη ρωσική απειλή και υποστήριξε ότι η αμφιλεγόμενη πρότασή του για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία αφορούσε απλώς το «άνοιγμα της συζήτησης».

Μιλώντας από την Πράγα την Τρίτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσεχίας και πρώην πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ, ο Μακρόν προσπάθησε να υπερασπιστεί τη εκρηκτική ρητορική του τον περασμένο μήνα, στην οποία είπε ότι δεν θα «απέκλειε» την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή καταδικάστηκε ευρέως και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, με τη Μόσχα να προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εισέλθουν ενεργά στη μάχη και τους δυτικούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, να απορρίπτουν γρήγορα την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού. Ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε δισταγμό απέναντι στην ιδέα, λέγοντας ότι το Κίεβο δεν ζήτησε ποτέ από δυτικούς στρατούς να πολεμήσουν στον πόλεμο.

«Είπα ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Κάθε λέξη μετράει. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναρωτηθούν αν η τρέχουσα στρατηγική τους ανταποκρίνεται στους διακηρυγμένους στόχους. Κατά την άποψή μου, οι δημοκρατίες μας χρειάζονται μια ώθηση, χρειάζονται μια στρατηγική αφύπνιση, διότι η Ρωσία, με την ατιμωρησία της, απειλεί την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και τις αξίες της», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα Právo.

«Ανοίγουμε μια συζήτηση και σκεφτόμαστε όλα όσα μπορούν να γίνουν για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Έχω πάντα καταστήσει σαφές το πλαίσιό μας: δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού και αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της κλιμάκωσης. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες μας, την ασφάλειά μας και η προσέγγισή μας πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση».

Παρόλο που οι Τσέχοι αποκήρυξαν επισήμως την ιδέα της αποστολής ενεργού προσωπικού στην Ουκρανία, ο Πάβελ προσπάθησε να παράσχει στον Μακρόν κάποια κάλυψη λέγοντας ότι η Πράγα είναι «θετική στην αναζήτηση νέων επιλογών, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για μια πιθανή παρουσία στην Ουκρανία», αλλά δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» κατά της ανάπτυξης «μαχητικών στρατευμάτων» στη χώρα.

Παρά τη φαινομενική μετριοπάθεια του Μακρόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη «δεν θέλει κλιμάκωση», συνέχισε λέγοντας ότι η Δύση πρέπει να «ανταποκριθεί στην ιστορία και στο θάρρος που αυτή απαιτεί» και ως εκ τούτου δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να «μην είναι δειλή» απέναντι στη ρωσική απειλή, αναφέρει η Le Figaro.

Αντί για την οικοδόμηση συνασπισμού, όπως ήλπιζε, τα σχόλια του Γάλλου προέδρου εξόργισαν και πάλι τους συμμάχους του στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να ανταπαντά: «Δεν χρειαζόμαστε συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος», προσθέτοντας: «Δεν βοηθάει πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων».

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Πράγα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα «συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Τσεχίας» να αγοράσει βλήματα πυροβολικού από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία, αφού ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η ΕΕ είχε παραδώσει μόνο το 30% των βλημάτων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, υπονομεύοντας ουσιαστικά το επιχείρημα ότι οι ελλείψεις στο πεδίο της μάχης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης περαιτέρω χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν να παραδώσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού μέχρι αυτόν τον μήνα, ωστόσο, μετά την αλλαγή του έτους, το μπλοκ παραδέχθηκε ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει μόνο τα μισά από αυτά μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα επιτευχθεί καν αυτός ο στόχος, καθώς μέχρι στιγμής έχουν σταλεί μόνο περίπου 355.000 από τα αποθέματα της ΕΕ.

Προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα, οι Τσέχοι πρότειναν να αγοράσουν βλήματα από χώρες εκτός Ευρώπης και στη συνέχεια να τα δωρίσουν στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα ακολουθήσει την Ολλανδία και το Βέλγιο στην υποστήριξη του σχεδίου, λέγοντας: «Επιταχύναμε και αυξήσαμε την παραγωγή μας στους Ευρωπαίους και παραδώσαμε τα διαθέσιμα αποθέματα. Πρέπει να υπερβούμε αυτό που μπορούμε να παράγουμε και να αναζητήσουμε σε τρίτες χώρες τις υπόλοιπες δυνατότητες για να ανταπεξέλθουμε βραχυπρόθεσμα».

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε ότι η Πράγα έχει ήδη εντοπίσει 800.000 βλήματα τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει στην παγκόσμια αγορά, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η χρηματοδότηση, με το κόστος του προγράμματος να ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Αν και δεσμεύτηκε δημοσίως για το σχέδιο, ο Μακρόν δεν αποκάλυψε πόσα θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η Γαλλία για να στηρίξει το σχέδιο.