«Ο Μπάιντεν υπονομεύει τον Νετανιάχου», λέει Ισραηλινός αξιωματούχος – Ψυχρό το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών

166
Μπάιντεν

Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αφορμή για αυτό ήταν η αναφορά μιας αμερικανικής έκθεσης που κάνει λόγο για «δυσπιστία» ως προς την ικανότητα του τελευταίου να κυβερνήσει.

Η έκθεση του Γραφείου του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι η «βιωσιμότητα του Νετανιάχου και ως ηγέτη μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο», μεταδίδει η Daily Mail.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ αναμένουν μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Νετανιάχου και εκλογές τους επόμενους μήνες στο Ισραήλ.

Αμερικανική έκθεση τα βάζει με τον Νετανιάχου
Σε μια απάντηση που είδε το Axios, ένας ανώτερος αξιωματούχος εξέδωσε μια δήλωση, λέγοντας: «Αυτοί που εκλέγουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ είναι οι Ισραηλινοί πολίτες και κανένας άλλος».

«Το Ισραήλ δεν είναι ένα υποτελές κράτος των ΗΠΑ, αλλά μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα, της οποίας οι πολίτες είναι αυτοί που εκλέγουν την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει οξύνει τις τελευταίες εβδομάδες τη ρητορική του σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Λευκός Οίκος έρχεται σε όλο και δυσκολότερη θέση με τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών αμάχων -που τώρα ξεπερνούν τους 30.000- στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Η δήλωση του Ισραηλινού αξιωματούχου πρόσθεσε: «Περιμένουμε από τους φίλους μας να δράσουν για να ανατρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς της Χαμάς και όχι την εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ισραήλ».

Αποστάσεις Μπάιντεν από την πολιτική του Νετανιάχου στη Γάζα
Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένως επικρίνει τη σκληρή προσέγγιση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολική» και προτρέποντας για κατάπαυση του πυρός ώστε να βοηθηθούν οι πεινασμένοι πολίτες. Στη συνέχεια, μετά την καθιερωμένη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ο Μπάιντεν πιάστηκε να λέει σε Δημοκρατικούς συναδέλφους του ότι σχεδιάζει να έχει συνάντηση με τον Νετανιάχου.

Η ρήξη μεταξύ των δύο έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Οποιαδήποτε απόφαση του Μπάιντεν να γίνει σκληρός με το Ισραήλ θα ήταν αντίθετη με την πορεία τού εδώ και δεκαετίες ως ένθερμου υποστηρικτή της χώρας της Μέσης Ανατολής.

«Είναι είτε το Ισραήλ είτε η Χαμάς»
Ο Νετανιάχου απάντησε στον Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας, θέτοντας τη δική του κόκκινη γραμμή για τη Γάζα. Μιλώντας στο «Fox and Friends», είπε στο κανάλι: «Κοιτάξτε, είναι είτε το Ισραήλ είτε η Χαμάς. Δεν υπάρχει μέση οδός. Θέλω να πω, πρέπει να έχουμε αυτή τη νίκη».

«Δεν μπορούμε να έχουμε τρία τέταρτα της νίκης. Δεν μπορούμε να έχουμε τα δύο τρίτα μιας νίκης γιατί η Χαμάς θα ανασυγκροτηθεί με αυτά τα τέσσερα τάγματα στη Ράφα, θα ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά», είπε Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Και τόνισε: «Και για εμάς, το Ισραήλ, όχι μόνο για μένα, αλλά για τον λαό του Ισραήλ, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χαμάς να επιβιώσει».

Ο Μπάιντεν στάθηκε αρχικά στο πλευρό του Νετανιάχου ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής του, υποστηρίζοντας τους πολεμικούς του στόχους για την καταστροφή της Χαμάς και υποστηρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε απλώς την ευκαιρία στην παλαιστινιακή οργάνωση να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί.

Αλλά με άλλους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετούν πιο σκληρή γραμμή κατά του Ισραήλ, ο Μπάιντεν είδε την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να επαναστατεί.

Η προειδοποίηση του Μπάιντεν
Το Σάββατο ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η προσέγγισή του υπονομεύει τα συμφέροντα του ίδιου του Ισραήλ και χάραξε μια κόκκινη γραμμή. «Ο Νετανιάχου έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το Ισραήλ, το δικαίωμα να συνεχίσει να καταδιώκει τη Χαμάς», δήλωσε στο MSNBC σε συνέντευξή του.

«Αλλά πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται ως συνέπεια των ενεργειών που γίνονται» τόνισε, προσθέτοντας: «Πληγώνει, κατά την άποψή μου, πληγώνει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθάει, κάνοντας τον υπόλοιπο κόσμο να μη βλέπει αυτό που πρεσβεύει το Ισραήλ. Και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο λάθος».

Ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή» για την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, όπως η εισβολή στην πόλη Ράφα. «Είναι μια κόκκινη γραμμή, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψω το Ισραήλ», είπε, αρνούμενος να διακόψει τις στρατιωτικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενα όρια στα όπλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι δεν θα εμπλακεί σε «υποθετικά σενάρια» και ότι οι ειδήσεις σχετικά με τις σκέψεις του Μπάιντεν για το θέμα αυτό ήταν «απληροφόρητες εικασίες».