Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

Σε άνοδο οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η απόφαση του ΟΠΕΚ+, του διεθνούς καρτέλ του οποίου άτυπο μέλος είναι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, να μειώσει και πάλι την παραγωγή του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα. Η απόφαση του διεθνούς καρτέλ φαίνεται να έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η μείωση είναι ισόποση με την αύξηση που είχε αποφασίσει νωρίτερα για τον Σεπτέμβριο υπό τις συστηματικές πιέσεις του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, όμως, έχει σημαντικό πρακτικό περιεχόμενο καθώς δίνει ανοδική ώθηση στον «μαύρο χρυσό».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν συστηματικά από τον Ιούνιο έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 20% τους τελευταίους τρεις μήνες. Σημείωσαν, άλλωστε, σημαντική μείωση την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχίας για τη διαφαινόμενη ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, Ευρωζώνη, ΗΠΑ και προπαντός στην ενεργοβόρο Κίνα, και τη συνεπακόλουθη πτώση της ζήτησης.

Η είδηση αντέστρεψε την πτωτική τους πορεία με το αργό δυτικού Τέξας να αγγίζει τα 90 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 3,4% και το Brent τα 96,51 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 3,8%.

Μιλώντας στο Bloomberg, η Εμιλι Ασφορντ, αναλύτρια της Standard Chartered, τόνισε πως «η αύξηση που αποφάσισε τον περασμένο μήνα ήταν μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καταναλωτών, ενώ η μείωση που αποφάσισε τώρα είναι ανταπόκριση στις ανησυχίες των παραγωγών».

Στο μεταξύ, το διεθνές καρτέλ διεμήνυσε πως μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση υπουργών ανά πάσα στιγμή για να αντιδράσει στις όποιες εξελίξεις στην αγορά.

Η επόμενη συνεδρίασή του, πάντως, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου. Περαιτέρω άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού» θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα αυξήσει την ανησυχία για τον κίνδυνο ενός παγωμένου χειμώνα χωρίς ενεργειακούς πόρους. Πριν από τη χθεσινή σύνοδο του ΟΠΕΚ, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούσαν πως δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση αυτόν τον μήνα.

Η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, Σαουδική Αραβία, είχε πάντως αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή της, όταν διά στόματος του υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωνε προ δύο εβδομάδων ότι η συμμαχία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία εξετάζει μείωση της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιήσει τη διεθνή αγορά.