Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία έξαρση κρουσμάτων HIV και φυματίωσης

355

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια έξαρση του HIV και της φυματίωσης και να αναιρέσει δεκαετίες ωφέλειας και προόδου στη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Ουκρανία παλεύει εδώ και καιρό με υψηλά ποσοστά και των δύο ασθενειών. Οι μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια υγεία που ηγήθηκαν από την κυβέρνηση και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν κάνει επιδρομές, αλλά ο πόλεμος έχει διακόψει τις προμήθειες αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του HIV και της φυματίωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες για τους εκτοπισμένους που φεύγουν από τις πρώτες γραμμές, έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της νόσου και έχει αφήσει τους ασθενείς να ανησυχούν για ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

«Δεν μπορώ να διακόψω αυτή τη θεραπεία, πρέπει να την παίρνω κάθε μέρα», είπε η Σβετλάνα, κάτοικος του Ντνίπρο, μια πόλη 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου. Λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα από τότε που διαγνώστηκε με HIV το 2010. “Είμαστε άρρωστοι άνθρωποι και αυτά τα δισκία σώζουν ζωές. Με πιάνει πανικός.”

Η Σβετλάνα έχει μια άρρωστη μητέρα να φροντίσει και η ίδια πάσχει από ηπατίτιδα. Τα βασικά φάρμακα που χρειάζονται και οι δύο δεν είναι πλέον διαθέσιμα στα φαρμακεία. Τώρα έχει ένα απόθεμα φαρμάκων για τον HIV στο σπίτι για τον επόμενο μήνα, καθώς οι γιατροί έχουν αρχίσει να διανέμουν μεγαλύτερες παρτίδες για να προμηθεύονται ασθενείς σε περίπτωση που αναγκαστούν να φύγουν ή δεν μπορέσουν να φτάσουν στα κέντρα θεραπείας του AIDS.

Υγεία υπό πολιορκία

Περίπου 250.000 άνθρωποι, ή το 1 τοις εκατό του πληθυσμού μεταξύ 15 και 49 ετών, ζουν με HIV στην Ουκρανία — ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά τη Ρωσία στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Η Ουκρανία είναι επίσης στη λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φυματίωση, καταγράφοντας 17.533 νέα κρούσματα το 2020. Η πολυανθεκτική φυματίωση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανονική φαρμακευτική αγωγή, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 29% των νέων περιπτώσεων το 2018 , Σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η Ουκρανία έχει υιοθετήσει μια ατζέντα μεταρρύθμισης της υγείας, δήλωσε ο Michel Kazatchkine, ακαδημαϊκός και ειδικός σύμβουλος της ΠΟΥ Ευρώπης. Τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα φιλοξένησε επιτυχημένες κλινικές δοκιμές για από του στόματος θεραπείες κατά της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης. Υπήρξε επίσης προληπτική στις διαπραγματεύσεις για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της βλάβης για χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ήμισυ όλων των νέων περιπτώσεων HIV.

Τα σκληρά κέρδη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να σαρωθούν σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Άντριι Κλεπίκοφ, εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (APH).

Ηγείται της μεγαλύτερης μη κυβερνητικής οργάνωσης που εστιάζει στην υγεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Το APH κυκλοφόρησε το πρώτο πρόγραμμα αντικατάστασης οπιοειδών της χώρας, κλειδί για να απομακρύνουν τους χρήστες ναρκωτικών από τα ναρκωτικά του δρόμου και να μην μοιράζονται πλέον βελόνες – μια σημαντική οδός εξάπλωσης του HIV – και στα συστήματα υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών.

Το πιο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι και οι ακτιβιστές που εργάζονται στη δημόσια υγεία είναι να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς που ζουν με ασθένειες είναι σε θέση να αποκτήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Στη Ντνίπρο, το τοπικό κέντρο θεραπείας του AIDS διαθέτει αρκετό αντιρετροϊκό φάρμακο για περίπου επτά μήνες, σύμφωνα με την Iryna Bozhko, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ Synerhiya Dush, η οποία παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς με HIV και θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών. Αλλά οι γιατροί του κέντρου αντιμετωπίζουν τώρα μια πλημμύρα έως και 20 νέων πελατών ανά γιατρό καθημερινά, καθώς οι εκτοπισμένοι φεύγουν από σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο και σε άλλες πόλεις.

Οι ασθενείς με φυματίωση αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα

Η χώρα έχει αρκετά φάρμακα για να αντέξει ένα χρόνο, δήλωσε η Lucica Ditiu, εκτελεστική διευθύντρια του ομίλου δημόσιας υγείας Stop TB Partnership. Αλλά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι αποθήκες που αποθηκεύουν το φάρμακο δεν θα βομβαρδιστούν. Και αν οι ασθενείς, μέσα στο χάος του πολέμου, διακόψουν τη θεραπεία τους, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν ξανά και ακόμη και να αναπτύξουν δύσκολα ιάσιμη φυματίωση.

Η στέγαση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε κλειστούς χώρους όπως υπόγεια ή καταφύγια βομβών επιταχύνει επίσης την εξάπλωση της νόσου.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν περισσότερο και θα το μεταδώσουν στους ανθρώπους γύρω τους. Και τώρα, στην τρέχουσα κατάσταση – με τόσο άγχος, φόβο και έλλειψη τροφής – είναι πολύ εύκολο να μολυνθείς από φυματίωση», είπε ο Ditiu.

Με πληροφορίες από το Politico