Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν την απαγόρευση σε εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία

1715

Η νομοθεσία που απαγορεύει τις προμήθειες ρωσικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού στις ΗΠΑ λόγω της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ψηφίστηκε από τη Γερουσία στις 30 Απριλίου. Θα τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικύρωσε το νομοσχέδιο την Τρίτη (14/5).

Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετά χρόνια για τις ΗΠΑ για να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές ρωσικού ουρανίου, δήλωσε ο Δρ Mamdouh G. Salameh, διεθνής οικονομολόγος πετρελαίου και παγκόσμιος ειδικός στον τομέα της ενέργειας.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αμέσως τις ρωσικές εξαγωγές επειδή δεν έχουν την ικανότητα παραγωγής», είπε ο Salameh. «Θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να δημιουργηθεί μια νέα παραγωγική ικανότητα και να διευθετηθεί η εισαγωγή κομματιών από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, Ουκρανία και Καναδάς».

 

«Αυτό ακριβώς το γεγονός θα εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων ουρανίου στα ύψη, ενισχύοντας έτσι τα έσοδα της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ειδικός. «Επιπλέον, η Κίνα είναι ένας τεράστιος εισαγωγέας ρωσικών πυρηνικών καυσίμων και η Ρωσία θα καταφέρει ξανά να βρει νέες αγορές όπως πέτυχε με τις άλλες εξαγωγές ενέργειας της».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικύρωσε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ “μη ακτινοβολημένου, χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου που παράγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία ή από ρωσική οντότητα” στις 13 Μαΐου.

Ωστόσο, η νομοθεσία επιτρέπει εξαιρέσεις σε περιπτώσεις όπου οι ΗΠΑ προσδιορίζουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική βιώσιμη πηγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού για τη διατήρηση της συνεχούς λειτουργίας ενός αμερικανικού πυρηνικού αντιδραστήρα ή μιας εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ή εάν προσδιορίζουν επίσης ότι οι εισαγωγές ουρανίου είναι για το εθνικό συμφέρον.

Οποιαδήποτε παραίτηση που εκδίδεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ πρέπει να λήξει έως την 1η Ιανουαρίου 2028, ενώ η ίδια η απαγόρευση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2040.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι η νομοθεσία είχε στόχο «να μειώσει, και τελικά να εξαλείψει, την εξάρτησή μας από τη Ρωσία για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια».

«Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο, το οποίο επεξεργάζεται ως καύσιμο με την πιο προηγμένη τεχνολογία», παρατήρησε ο Salameh. Υπολογίζεται ότι το 24 τοις εκατό όλων των καυσίμων ουρανίου που χρησιμοποιούνται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ προμηθεύεται από τη Ρωσία, σημείωσε ο παγκόσμιος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας.

Οι εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σημειώνοντας αύξηση 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τον όγκο των εισαγωγών για το 2022, σύμφωνα με το Bellona Environmental Foundation. Η άνοδος αποδόθηκε στις αυξανόμενες τιμές και στην αύξηση των φυσικών όγκων του ρωσικού πυρηνικού καυσίμου που αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ, αυξάνοντας από 588 τόνους το 2022 σε 702 τόνους το 2023.

Σχολιάζοντας τις αναμενόμενες παραιτήσεις, ο Salameh παρατήρησε ότι «στην πραγματικότητα θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να εφαρμοστεί πλήρως η απαγόρευση».

Μετά την έγκριση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις προμήθειες ρωσικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού στις ΗΠΑ — σε αντίποινα για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία — εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 30 Απριλίου, οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών των ΗΠΑ και οι συμμετέχοντες στην αγορά πυρηνικών καυσίμων δεν δίστασαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την απαγόρευση.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο περιέχει μια διάταξη που επιτρέπει τη χορήγηση παρεκκλίσεων έως το 2027, η Centrus Energy, η οποία αγόραζε ουράνιο από τη Ρωσία για χρόνια, έσπευσε να σηματοδοτήσει ότι θα υποβάλει αίτηση για μια τέτοια αναβολή.

Ρώσοι ειδήμονες προειδοποίησαν επίσης ότι χωρίς την παραίτηση, η αγορά πυρηνικών καυσίμων των ΗΠΑ μπορεί να καταρρεύσει μετά την απαγόρευση, οδηγώντας σε εκτίναξη του κόστους του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η απαγόρευση των ΗΠΑ στις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία πιθανότατα θα έχει την ίδια μοίρα με όλες τις άλλες άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που απέτυχαν στους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους, τόνισε ο Salameh.

 

Η απαγόρευση των ΗΠΑ στις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία «δεν είναι κρίσιμη για τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στη διεθνή αγορά και, κατά συνέπεια, καταφεύγει σε μέτρα που «ανατρέπουν, διαστρεβλώνουν» όλους τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Η απαγόρευση δεν είναι «τίποτε άλλο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «η ρωσική πυρηνική βιομηχανία είναι μια από τις πιο προηγμένες στον κόσμο».