Οι κάτοχοι κινεζικών ομολόγων από το εξωτερικό σημειώνουν καθαρή αύξηση άνω των 40 δισ. δολαρίων

173

Την Πέμπτη (18/4), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν καθαρή αύξηση 41,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στις διακρατήσεις τους σε εγχώρια ομόλογα της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από τη συνολική καθαρή αύξηση των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που καταγράφηκε το 2023.

“Πρόσφατα, οι επενδύσεις των ξένων ιδρυμάτων σε εγχώρια ομόλογα έχουν αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γουάνγκ Τσουνγίνγκ (Wang Chunying), αναπληρωτής διευθυντής και εκπρόσωπος της κρατικής διοίκησης συναλλάγματος.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, περισσότερα από 1.100 ξένα ιδρύματα από περισσότερες από 70 διαφορετικές χώρες και περιοχές εισήλθαν στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Τα ομόλογά τους έχουν ξεπεράσει τα 570 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,6% του συνόλου των εγχώριων ομολόγων σε φύλαξη, αυξημένα 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του περασμένου έτους.

Οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην εγχώρια αγορά ομολόγων διατηρούν λογική δομή και σταθερές αποδόσεις, ανέφερε ο Γουάνγκ. Οι υπερπόντιες κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ομόλογα δημοσίου, ομόλογα πολιτική χρηματοοικονομικής πολιτικης, και άλλα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο Γουάνγκ αναμένει ότι οι επενδύσεις των ξένων ιδρυμάτων σε εγχώρια ομόλογα θα διατηρήσουν μια σταθερή δυναμική ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον, μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του ρενμινμπί (renminbi – επίσημη ονομασία του κινεζικού νοσμίσματος) και μια αύξηση στη χρήση του ρενμινμπί στις παγκόσμιες διασυνοριακές συναλλαγές.