Η ΕΕ «σκοτώνει» το «pay or okay» του Mark Zuckerberg

154

Σε γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου,το Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ δήλωσε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα είναι δυνατό για μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρούν τις απαιτήσεις για έγκυρη συναίνεση εάν δίνουν στους χρήστες μόνο την επιλογή να συναινέσουν στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για διαφήμιση συμπεριφοράς ή πληρωμή αμοιβής».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ευρωπαίων Πειρατών (και των Γερμανών Πειρατών), Patrick Breyer, θεωρεί ότι αυτό είναι το de facto τέλος του σχεδίου «pay or okay» της Meta (H εταιρεία που ελέγχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp) κατά του οποίου οι οργανώσεις καταναλωτών κινούνται ήδη νομικά. Με πρωτοβουλία του Breyer, 46 ευρωβουλευτές είχαν προηγουμένως καταδικάσει αυτό το σύστημα αναγκαστικών πληρωμών, το οποίο δίνει στους χρήστες την επιλογή μόνο μεταξύ παρακολούθησης και συνδρομής επί πληρωμή.

«Το τέλος απορρήτου της Meta υπονομεύει την προστασία του απορρήτου, παρουσιάζει στους χρήστες μια λανθασμένη επιλογή και τους εξαναγκάζει οικονομικά να συναινέσουν στην εκτεταμένη παρακολούθηση και εκμετάλλευση των διαδικτυακών τους δραστηριοτήτων. Ο Mark  Zuckerberg δεν θα ξεφύγει από το να αναγκάσει τους χρήστες να συναινέσουν σε αυτήν την εκμετάλλευση, καθιστώντας το απόρρητο απρόσιτο. Ο λόγος για τον οποίο η Meta επιμένει σε ένα παράνομο μοντέλο συναίνεσης είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται στην πανταχού παρούσα παρακολούθηση. Ακολουθώντας τη σύσταση των αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ, η Meta πρέπει τώρα να αναπτύξει μια εναλλακτική λύση στο επιχειρηματικό της καπιταλιστικό μοντέλο επιτήρησης, για παράδειγμα δωρεάν πρόσβαση που χρηματοδοτείται με διαφημιστικά συμφραζόμενα και χωρίς επιτήρηση. Η Meta πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα «pay or okay» και να σεβαστεί το θεμελιώδες δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ανώνυμα!».