Οι ΥΠΕΞ του Ιράν και της Νότιας Αφρικής είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή

226

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ συζήτησαν το Σάββατο (20/4) την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τους διμερείς δεσμούς και τις τελευταίες εξελίξεις στη Δυτική Ασία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν αποφάσισε, σύμφωνα με το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, να βάλει στο στόχαστρο δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και βάσεις πληροφοριών που έπαιξαν ρόλο στη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου κατά του ιρανικού προξενείου στη Συρία.

Ο Ιρανός υπουργός είπε ότι η απόφαση ελήφθη καθώς η ισραηλινή πράξη δεν αντιμετώπισε καμία καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ορισμένα μόνιμα μέλη, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, να αποτρέπουν την καταδίκη στο συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι μετά τη στρατιωτική του επιχείρηση, το Ιράν είπε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν επιδιώκει να επεκτείνει τη σύγκρουση, αλλά «αν το Ισραήλ αναλάβει άλλη δράση κατά του Ιράν, η Τεχεράνη θα απαντήσει σκληρά και σθεναρά».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν χαιρέτισε την «ιστορική πρωτοβουλία» της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβριο να καταθέσει αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τις «πράξεις γενοκτονίας» του στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Pandor τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Σημείωσε ότι η χώρα της σχεδιάζει να φιλοξενήσει τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσι φέτος.

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drone κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό την 1η Απριλίου, που σκότωσε επτά Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένων δύο βετεράνων διοικητών.