Οικονόμου: Εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια το ιρανικό ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ

302

«Εντελώς απρόκλητη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συσχέτιση με το θέμα του ρωσικού τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που δεσμεύτηκε ανοιχτά της Καρύστου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτήν η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες

«Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα αλλά και εγρήγορση»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας ότι μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.  Επιπλέον διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος φθάνοντας φέτος του 4.000 σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται την ίδια στιγμή και άλλοι 2.100 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων της Πολιτικής Προστασίας.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.

Είπε ακόμη ότι φέτος είναι αυξημένα τα εναέρια μέσα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 του 2021 συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ελικοπτέρου βαρέος τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι στη διάθεση της χώρας μας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

Τονίζοντας ότι στο επίκεντρο παραμένει η πρόληψη ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό αυξάνεται η επίγεια και η εναέρια επιχείρηση και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα πραγματοποιούνται προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε ότι η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα αλλά οφείλουμε κυβέρνηση, κοινωνία, όλοι μας να κάνουμε το μέγιστο δυνατό κι ακόμα παραπάνω για να διασώσουμε τον φυσικό μας πλούτο.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα ενεργειακά προβλήματα επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά.

Είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ακόμη μία φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια.

Κλείσιμο

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη την κοινωνία, τόνισε. «Κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι το Εθνικό Σχέδιο στήριξης βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί κι έκανε αναλυτική αναφορά στις ενισχύσεις που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στο άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Ιουνίου για την επιστροφή του 60% της υπερβάλουσας αύξησης των λογαριασμών. Επίσης στη διάταξη που αφορά τη φορολόγηση κατά 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεθνείς εισαγόμενες προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που βάζουν τέλος στη συντήρηση ενός χρεοκοπημένου παρελθόντος και διασφαλίζουν πραγματική πρόοδο για την κοινωνία και ιδίως για τα νέα παιδιά.

«Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια». Εξήγησε ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο προωθείται το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την κ. Κεραμέως, μιλώντας για ένα πολύ τολμηρό νομοσχέδιο που εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης με διαφάνεια και αξιοκρατία.

«Η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέρονται και μικροομάδες », τόνισε «κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης που στηρίζει αντιδραστικές μειοψηφίες σε βάρος της εξέλιξης και της προώθησης των αναγκαίων αλλαγών κι έκανε αναφορά σε ό,τι συμβαίνει στο ΑΠΘ.

Κάλεσε μάλιστα για άλλη μία φορά τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί καθαρά για το αν «μπορεί οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει με το έτσι θέλω έναν πανεπιστημιακό χώρο και να τον μετατρέπει σε δικό του ή σε δικά του στέκια; Μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί νόμιμες αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου, να γκρεμίζει τοίχους, να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά των οποίων πληρώνουμε όλοι;».

Όσον αφορά την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη αλλά και ενημέρωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας. Παράλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους.