Ολλανδία: Θα «αυτοεξαιρεθεί» από τις πολιτικές της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο

225

Αποφασιστικό βήμα από την Ολλανδία για να απαλλαγεί από τον βραχνά των δικαιωματιστών των Βρυξελλών!

Η πλειοψηφία του ολλανδικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης από τη χάραξη πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο στις μελλοντικές ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB) και το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), τέσσερα κόμματα που αναμένεται να σχηματίσουν μια νέα δεξιά ολλανδική κυβέρνηση, ψήφισαν υπέρ της πρότασης που ζητά την εξαίρεση.

Θέλουν μια ρήτρα εξαίρεσης κατά το πρότυπο αυτής που έχει η Δανία.

Ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) που κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις ολλανδικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, πανηγύρισε για το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το “ιστορικό”.

Η ολλανδική ψήφος θεωρείται ως αντίδραση σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο που ενέκρινε σχέδια, τα οποία προτάθηκαν υπό την ηγεσία του ευρωομοσπονδιακού Guy Verhofstadt, για την κατάργηση του εθνικού βέτο για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σχέδια αυτά θα απαιτήσουν αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ για να εφαρμοστούν.

Ο Verhofstadt δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος των εργασιών του Κοινοβουλίου ήταν να απαλλάξει την ΕΕ από την “καταστροφική” ομοφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξαίρεση έχουν προωθηθεί τόσο από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) όσο και από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) στο κοινοβούλιο που εδρεύει στο Στρασβούργο. Αμφότερες ασκούν έντονη κριτική στα τρέχοντα σχέδια των Βρυξελλών όσον αφορά τη μετανάστευση, όπως περιγράφονται στο αμφιλεγόμενο Σύμφωνο της ΕΕ για τους μετανάστες.

Η Δανία μπόρεσε να υιοθετήσει μία από τις πιο αυστηρές πολιτικές για τους μετανάστες και το άσυλο στην ΕΕ, αφού ο λαός της ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης από τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ υπό το πρίσμα της επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992.

Χάρη στην ψήφο αυτή, η Δανία δεν συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Τηρεί όμως τη Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.