Ολοκληρωτισμός και αυταρχισμός πνίγει τη Βενεζουέλα

971

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι διαπράττει εξώφθαλμες, διαβόητες και ανήκουστες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η αποστολή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πραγματοποίησε έρευνες για δολοφονίες, βασανισμούς βία και εξαφανίσεις από τις αρχές ασφαλείας αλλά και παραστρατιωτικούς που στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο, στην πολύπαθη Βενεζουέλα.

Η ομάδα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο ο Πρόεδρος Μαδούρο όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, εμπλέκονται σε τερατώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε επιθετική, την αποστολή του διεθνούς οργανισμού στη χώρα του. Ο κύριος Χόρχε Βαλέρο χαρακτήρισε τις ενέργειες και ανακοινώσεις του ΟΗΕ μέρος της εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της κυβέρνησης του, που εμπόδισε την συνέχιση της αποστολής αξιωματούχων του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα, μαστίζεται από οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, εκτεταμένες ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων, και τροφοδοτεί τεράστιο κύμα εκατομμυρίων προσφύγων προς γειτονικές χώρες που την εγκαταλειπουν λόγω ανεργίας, πείνας δυστυχίας και ασθενειών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπλέκονται σε συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2014, με στόχο την πολιτική καταπίεση, την εξουδετέρωση της Αντιπολίτευσης και την τρομοκράτηση του πληθυσμού. Ο Πρόεδρος Μαδούρο και οι υπουργοί του Αμύνης και Εσωτερικών, γνωρίζουν τα πάντα για τα εγκλήματα αυτά, αλλά και δίδουν λεπτομερείς εντολές, συντονίζουν επιχειρήσεις και εγκρίνουν κονδύλια. Ο ΟΗΕ καλεί τη Βενεζουέλα να αποδόσει ευθύνες για αναίσχυντα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και ζητά να σταματήσουν άμεσα όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ Μάρτα Βαλίνας, επισημαίνει ότι υπάρχουν στοιχεία, ότι από το 2014 οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει δολοφονίες και βασανιστήρια που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για συντονισμένες και εκτεταμένες κρατικές πρακτικές, με γνώση και υποστήριξη από αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, υπουργοί αλλά και ο Πρόεδρος Μαδούρο εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μια τυπική επιχείρηση τρομοκράτησης του πληθυσμού και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η τοποθέτηση όπλων σε περιοχές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, όπου ακολουθεί επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, δολοφονίες, συλλήψεις και βασανισμοί ανθρώπων, χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Τα ίδια συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την έκθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 223 τέτοιες υποθέσεις, όπως και συνολικά πάνω από 3.000 περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που περιλαμβάνουν και επιθέσεις σεξουαλικού τύπου, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον 45 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί.

Όλα τα στοιχεία, τα γεγονότα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και τα στοιχεία από ξένες Πρεσβείες και υπηρεσίες δείχνουν ότι η Βενεζουέλα, μια χώρα με πλουσιότατους φυσικούς πόρους και τεράστιες οικονομικές προοπτικές, μαστίζεται από τις αυταρχικές πρακτικές ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, που γαντζώνεται στην εξουσία και χρησιμοποιεί αδίστακτα κάθε μέθοδο βίας και τρομοκρατίας, για να ποδηγετήσει τις μαζικές αντιδράσεις ενός πληθυσμού που βράζει και αδημονεί να απαλλαγεί από αυτό. Επιβάλλεται η δυναμική παρέμβαση των απανταχού υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της Ελλάδος, και η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για να σωθεί η πανέμορφη αυτή χώρα από ένα σαθρό και διεφθαρμένο καθεστώς που σκοτώνει την ώρα που ψυχορραγεί.