Πάλι για “θαλάσσιες ζώνες” μίλησε ο Μητσοτάκης – “Διάλογο” με την Τουρκία προτείνει ο Σολτς

252

Τείνει «χείρα φιλίας» στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός – «Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα, διεθνή νομιμότητα».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Κάτι που έκανε εντύπωση ωστόσο, ήταν η συχνή χρήση της αντωνυμίας «μου» (σ.σ. και όχι «μας» μιας και μιλούσε σε απευθείας σύνδεση απευθυνόμενος και στους Έλληνες πολίτες) από τον Πρωθυπουργό, σε κάθε αναφορά στην πατρίδα, με… κτητική διάθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορά στην επίσκεψη της προκατόχου του Γερμανού Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, πέρσι τέτοιες μέρες, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας «είναι πλέον αναβαθμισμένο και αυτό συμβαίνει την ώρα που η πατρίδα μου αμύνεται, τόσο στην ενεργειακή κρίση, όσο και απέναντι στις προκλήσεις».

Θαλάσσιες ζώνες… ξανά

«Οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων αναφορικά με την Τουρκία και πρόσθεσε πως «αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα, διεθνή νομιμότητα».

Για μια ακόμη φορά μίλησε για θαλάσσιες ζώνες, αναφερόμενος στη διαφορά μας με την Τουρκία, με τον κ.Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Η διαφορά μας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά διαστρεβλώνει επικίνδυνα την πραγματικότητα, η οποία είναι μία και μοναδική: Ότι η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αυτός ο πληθυντικός, «θαλάσσιες ζώνες», έχει επιτρέψει στην Τουρκία να προβάλλει ανενόχλητη και τις «φαντασιώσεις» της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου, για τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, πρόσφατα στην άμυνα εγκαινιάσαμε κυκλική ανταλλαγή, γερμανικές εταιρείες μετέχουν σε μεγάλα έργα, Ελλάδα και Γερμανία πρωταγωνιστούν στην πράσινη μετάβαση».