Πλεύρης: Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία

211

Για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, επί του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Πλεύρης, που μίλησε μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα «υποτονική»: Προς στιγμήν νόμιζα, ότι ο κ. Τσίπρας έχει προσχωρήσει στη ΝΔ, διότι, παρουσιάζοντας την σύγχρονη ιατρική, στην πραγματικότητα περιγράφει ακριβώς το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο όμως, ήδη υλοποιείται.

Ωστόσο, είπε ο κ. Πλεύρης, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μια κομβική διαφορά, που στηρίζεται στο κομμάτι της αξιοπιστίας. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για αυξήσεις μισθών, όταν ως πρωθυπουργός δεν είχε δώσει «ούτε ένα σεντ», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει, με το νομοσχέδιο, αύξηση 10%.

Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση, και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης, και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση. «Τώρα μήπως δεν προσπερνώνται οι σειρές τα χειρουργεία;

Δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που οποιαδήποτε διοίκηση δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει αν είναι ή δεν είναι έκτακτα; Τα “βαλιτσάκια”, δεν έχετε ακούσει, που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός. Αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, το νομοσχέδιο δεν έρχεται να τη νομιμοποιήσει. Έρχεται να την πατάξει. Διότι με τη λίστα των ηλεκτρονικών χειρουργείων, με την πλήρη παρακολούθηση στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένους στόχους, που θα έχει ο γιατρός ώστε να μπορεί να κάνει ιδιωτικό έργο κ.λπ., «θα ωφελείται αυτός που δεν έχει δυνατότητα να πάει να πληρώσει, είτε στο απογευματινό ιατρείο είτε στο απογευματινό χειρουργείο, είτε στην ιδιωτική κλινική απευθείας είτε στον ιδιώτη γιατρό απέξω. Διότι θα υπάρχει ομαλή λειτουργία όλου του συστήματος» είπε ο κ, Πλεύρης.