Ποιος αποφασίζει για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη;

138

Η επιτροπή Νεότητας, η οποία συνιστάται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 1597/86 «περί προστασίας και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης, ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφίας και άλλες διατάξεις» αποφασίζει σε ποια από τις 4 κατηγορίας κατατάσσεται μια ταινία.

Η Επιτροπή Νεότητας υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου ως Πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δυο σκηνοθέτες, έναν κριτικό κινηματογράφου, έναν κοινωνιολόγο, έναν παιδοψυχολόγο και ανά ένα μέλος της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., της Ε.Φ.Ε.Ε., και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων.

Η θητεία των μελών είναι ετήσια.

Οι κατηγορίες:

α) Κατάλληλη για ανηλίκους

β) Περιορισμένης καταλληλότητας (κάτω των 13 ετών)

γ) Ακατάλληλη για ανηλίκους (κάτω των 17 ετών)

δ) Αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους (κάτω των 18 ετών).

Στο άρθρο 36 αναφέρεται ότι κάθε ταινία υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα της στην επιτροπή Νεότητας που προβλέπεται στο άρθρο 2, προκειμένου η επιτροπή να αποφασίσει την κατηγορία της ταινίας.

Η Επιτροπή ανάμεσα στα άλλα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους του νόμου 4905/2010 που αναθεωρήθηκε το 2014 χωρίς αλλαγή.

Η νομοθεσία είναι τόσο παλιά που οι χρηματικές ποινές αναφέρονται σε… δραχμές.

Σύμφωνα με το άρθρο 38, ο αιθουσάρχης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 88 ευρώ έως 880.

Αν η ταινία είναι αυστηρά ακατάλληλη, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δεκαοκτώ μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146 ευρώ.