Νέα πολιτική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Αιτία η απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να μην υπογράψει την Διακήρυξη για την στρατηγική της ΕΕ υπέρ των πολιτικών για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αρνήθηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή και αποφάσισε να συνταχθεί με χώρες-μέλη της Ένωσης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Η Διακήρυξη, μεταξύ των άλλων, ζητά να εξασφαλιστεί στην επόμενη θητεία της Κομισιόν Επίτροπος Ισότητας στη Διαφορετικότητα, ο οποίος θα πρέπει να ασχοληθεί με την προώθηση της ισότητας και την βελτίωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, των τρανς και διεμφυλικούς πολίτες. Η Διακήρυξη αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα διάσκεψης υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την εκ περιτροπής βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου 2024.
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και οι οργανώσεις Pro Life;
«Η απόφαση αυτή της κυβέρνησής μας προκαλεί θυμό και ντροπή. Είναι απαράδεκτο, όπως και το ότι στην χώρα μας δεν έχει εγκριθεί νόμος κατά της ομοφοβίας», δήλωσε η Έλι Σλάιν, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων με τον Τζουζέπε Κόντε, προσθέτει ότι «με την κίνησή της αυτή, η Ιταλία αποφάσισε να ακολουθήσει το πολιτιστικό μοντέλο του Όρμπαν». Η Μελόνι απάντησε ότι δεσμεύεται να καταπολεμήσει κάθε διάκριση, μορφή βίας, έλλειψης ανοχής. Αλλά από το αρμόδιο υπουργείο, το «υπουργείο για την Οικογένεια», διαρρέει ότι η Ρώμη δεν υπέγραψε την ευρωπαϊκή αυτή διακήρυξη, διότι δεν συμφωνεί με όποιον αρνείται τις διαφορές στην ταυτότητα ανδρών και γυναικών. Το γνωστό θέμα, δηλαδή, της ταυτότητας φύλου. Η ιταλική κυβέρνηση, άλλωστε, είναι κάθετα αντίθετη και στη ψήφιση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα μεγάλη όξυνση έχει προκαλέσει και μια άλλη κίνηση της Μελόνι και τον συνεργατών της.
Σε νομοθετικό διάταγμα που αφορά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας συμπεριελήφθησαν και μέτρα για την παρουσία στα δημόσια νοσοκομεία οργανώσεων που τάσσονται κατά της άμβλωσης. Εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε ότι οι οργανώσεις αυτές, που έχουν ονομαστεί Pro Life, δεν έχουν καμία σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Πρόκειται για μια ύπουλη κίνηση, η οποία υπονομεύει τις γυναίκες και την ελευθερία τους», σχολίασαν οι Ιταλοί Οικολόγοι. Όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία, λόγω του ότι πολλοί γιατροί δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, συχνά δεν προσφέρεται η στήριξη και η φροντίδα που προβλέπει ο νόμος.