Πρωινή τελετή των Τούρκων στην Αγία Σοφιά για την 569η επέτειο από την Άλωση της Πόλης

299

Διάφορες εκδηλώσεις αναμένονται σήμερα για την 569η επέτειο της Άλωσης της Πόλης που για την Τουρκία εορτάζεται ως “Φέτιχ” (Κατάκτηση).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο, θα γίνει σήμερα το απόγευμα ειδική τελετή για την Κατάκτηση της Πόλης που θα συνοδεύεται με μαζική φύτευση δένδρων, όπως ανακοινώνεται στην ατζέντα της τουρκικής Προεδρίας.

H 569η επέτειος της Άλωσης γιορτάστηκε στην Αγία Σοφία με ειδική τελετή σήμερα το πρωί με το πρώτο εζάνι, την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της ημέρας. Την ειδική τελετή διοργάνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και την ανάγνωση του Κορανίου έκανε ο επί κεφαλής της Διεύθυνση Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πριν από 2 χρόνια.

Ο χώρος της Αγίας Σοφίας ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τα χάραμα από χιλιάδες πιστούς, Μετά την προσευχή στο λόγο του ο Ερμπάς τόνισε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αγία Σοφία ως τέμενος 569 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε ότι «όπως η κατάκτηση της Πόλης δόθηκε σε αυτό το έθνος πριν από 569 χρόνια, ελπίζω ο Κύριός μας να ανοίξει τις καρδιές μας στη συγχώρεση του Κυρίου μας στο μέλλον».