Reuters: Πρόσφυγες και μετανάστες στρέφονται στο παλιό πέρασμα του Έβρου

208

Στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Έβρο στέκεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο τονίζει πως μέσα από πλημμυρισμένα χωράφια, με λασπωμένα παπούτσια και παντελόνια, πρόσφυγες και μετανάστες -γονείς με μικρά παιδιά, χήρες, παρέες νέων- περπατούν για ώρες μέχρι να φθάσουν στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο ή σε κάποιο άλλο κεντρικό σημείο. 

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν φθηνές πλαστικές βάρκες συνήθως τη νύχτα, για να αποφύγουν τις περιπολίες του ελληνικού στρατού και την αστυνομική παρουσία.

«Μην μας στέλνετε πίσω, ξεφύγαμε από τον πόλεμο», λέει παρακλητικά η 28xρονη Maya από την συριακή πόλη Χαλέπι όταν τη συναντά το συνεργείο του Reuters. Μαζί της είναι ο πατέρας της και η αδελφή της με τα έξι παιδιά της, ηλικίας από περίπου 4 έως 16 ετών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, δύο χρόνια μετά την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που είχε ως στόχο να σφραγιστεί το πέρασμα του Αιγαίου, όλο και περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία και το Ιράκ, ανακαλύπτουν το παλιό πέρασμα του Έβρου.

Μόνο τον Απρίλιο, πέρασαν τουλάχιστον 2.900 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου του 2017, συμπληρώνει το Reuters.

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών πέρασαν στα ελληνικά νησιά το 2015, πριν η διαδρομή κλείσει μετά τη συμφωνία Τουρκίας, Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2016. Αυτή προβλέπει ότι όποιος περάσει στα ελληνικά νησιά πρέπει να λάβει άσυλο διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πέντε μεγάλα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο να δεχθούν το μεγάλο βάρος. Φιλοξενούν περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία παροχής ή απόρριψης ασύλου, τονίζει το πρακτορείο, ενώ συμπληρώνει πως στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, που τα χωρίζει ο Έβρος, η συμφωνία αυτή δεν ισχύει.