Σήμερα η τριμερής συνάντηση Γκουτέρες – Ερντογάν – Ζελένσκι

Αντόνιο Γκουτέρες

Ακόμη μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης σε διάφορα ζητήματα θα επιχειρηθεί σήμερα στην ουκρανική πόλη Λβιβ μέσω της τριμερούς συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Η τριμερής ανάμεσα στους Γκουτέρες, Ζελένσκι και Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι και σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, θα συζητηθεί η προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που άρχισαν ξανά στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, έκανε επίσης γνωστό, ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει με τον Ζελένσκι και το ζήτημα της ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Οδησσό και το Σάββατο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο. Απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.