Σοϊγκού: «Ψέματα της Δύσης» οι πληροφορίες για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Οι ιστορίες σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι ένα απόλυτο ψέμα, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την έναρξη της Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

«Τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν εικασίες σχετικά με την υποτιθέμενη χρήση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ή σχετικά με την ετοιμότητα χρήσης χημικών όπλων. Όλα αυτά τα πληροφοριακά τεχνάσματα είναι ένα απόλυτο ψέμα», είπε.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα όπλα αυτά (χημικά) καταστράφηκαν πλήρως στη χώρα μας πίσω στο 2017 στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις με τη χρήση τοξικών ουσιών έχουν γίνει σήμα κατατεθέν των λεγόμενων δημόσιων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη Δύση, όπως τα Λευκά Κράνη στη Συρία», πρόσθεσε ο Σοϊγκού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε, παράλληλα, «πρόκληση» την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, λέγοντας: «Η προκλητική προσγείωση στην Ταϊβάν ενός τρίτου προσώπου της αμερικανικής γραφειοκρατικής ιεραρχίας είναι ένα ακόμη βήμα για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης».

Αναφορικά με την αναμενόμενη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «πρόσφατα, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε ένα νέο στάδιο στην επέκταση της συμμαχίας με την είσοδο στο στρατιωτικό μπλοκ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο ισχυρισμός ότι η ρωσική ειδική επιχείρηση ήταν ο λόγος για αυτό δεν είναι αληθής», προσθέτοντας πάντως πως η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τη Ρωσία να αλλάξει την αμυντική της στρατηγική.

Ακόμη, ανέφερε πως το Κίεβο «κρύβει στοιχεία» για τις απώλειές της στο πεδίο και κατηγόρησε τη Δύση για τη χρονική διάκρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.