Σουηδία: Δύο Ιρακινοί που βίασαν ομαδικά γυναίκα δεν θα απελαθούν γιατί θεωρούνται ενσωματωμένοι

235

Δύο Ιρακινοί μετανάστες θα παραμείνουν στη Σουηδία μετά την έκτιση των ποινών φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν για τον ομαδικό βιασμό μιας Σουηδέζας σε κρουαζιερόπλοιο, αφού το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα απέλασης του εισαγγελέα, επειδή το δίδυμο κρίθηκε ότι έχει “ενσωματωθεί” στη σουηδική κοινωνία.

Ο Mαζίν Αλ Σαράς, 36 ετών, και ο Ακάρ Μπατζοράνι, 32 ετών, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια και πέντε χρόνια και τρεις μήνες αντίστοιχα για τον διακεκριμένο βιασμό μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης κρουαζιέρας μεταξύ Στοκχόλμης και Mariehamn στις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης άκουσε πώς το δίδυμο άρπαξε τη γυναίκα και την οδήγησε σε μια καμπίνα πριν τη χτυπήσει στο πρόσωπο, τραβήξει τα μαλλιά της, φτύσει και ουρήσει πάνω της και οι δύο τους τη βίασαν κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης επίθεσης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το ζευγάρι “ενήργησε με ιδιαίτερη απερισκεψία και βιαιότητα” κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επιβολή της ποινής.

Ο εισαγγελέας είχε πιέσει για την έκδοση διαταγής απέλασης των αλλοδαπών ομαδικών βιαστών μετά την έκτιση της ποινής τους, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό.

Έκρινε ότι ο Αλ Σαράς, ο οποίος είχε φτάσει στη Σουηδία από το Ιράκ το 2018, είχε γίνει Σουηδός πολίτης το 2021 και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σκόπιμο να απελαθεί. Παρά την ιθαγένειά του, ο Αλ Σαράς χρειάστηκε αραβικό μεταφραστή για να τον βοηθήσει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο Μπατζοράνι ήρθε στη Σουηδία από το Ιράκ το 2008 ως έφηβος, αλλά δεν είναι σουηδός πολίτης. Θεωρήθηκε, ωστόσο, ότι έχει “ενσωματωθεί” στη σουηδική κοινωνία λόγω του γεγονότος ότι έχει δύο παιδιά που είναι Σουηδοί πολίτες και περιμένει ένα τρίτο. Επίσης, γνωρίζει καλά τη σουηδική γλώσσα.

“Ο Μπατζοράνι έχει ενσωματωθεί μαθαίνοντας σουηδικά και συντηρώντας τον εαυτό του μέσω της εργασίας του, κυρίως ως οδηγός ταξί”, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Samnytt.

Μιλώντας στο Samnytt μετά την έκδοση της απόφασης, η εισαγγελέας Έμμα Σβέντμπεργκ αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, την οποία θεωρεί υπερβολικά επιεική για τη σοβαρότητα του αδικήματος.

“Νομίζω ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν για βιασμό σε βαθμό κακουργήματος. Ταυτόχρονα, το περιφερειακό δικαστήριο κατέληξε σε μικρότερη ποινή φυλάκισης από αυτή που ζήτησα”, δήλωσε η Σβέντμπεργκ

“Το περιφερειακό δικαστήριο δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας που ζήτησα να απελαθεί πρέπει να απελαθεί”, πρόσθεσε.