Θετικές προοπτικές για την ισπανική αγορά εργασίας παρά την οπισθοδρόμηση του πρώτου τριμήνου – Σύμφωνα με έρευνα

231

Οι προοπτικές για την αγορά εργασίας της Ισπανίας παραμένουν θετικές, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα καταγράφηκαν τα χειρότερα στοιχεία για την απασχόληση από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020, είπε ο Χαβιέρ Βάσκεθ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Xinhua τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας (INE), το τριμηνιαίο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 12,29% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αν και η άνοδος ακολουθεί ένα έτος κατά το οποίο η Ισπανία ήταν η χώρα που δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας την Ευρωζώνη.

«Η κατανάλωση υπηρεσιών έχει αυξηθεί, για παράδειγμα στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, κάτι που είναι καλό για την ισπανική οικονομία, και παρά τη γενική αβεβαιότητα στο διεθνές πλαίσιο, οι προοπτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας είναι αρκετά καλές», ο οικονομολόγος είπε.

Πέρυσι, η Ισπανία κατέγραψε 616.000 νέους απασχολούμενους που αντιστοιχούν στο 32% όλων των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat. Αυτό το αποτέλεσμα τοποθετεί την Ισπανία μπροστά από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, τη Γερμανία (+371.000) και τη Γαλλία (+196.000).

Παρά τη θετική δημιουργία θέσεων εργασίας, η Ισπανία κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ πέρυσι, με μέσο όρο 12,2%, έναντι του μέσου όρου 6,6% για τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Η καταγραφή ολοένα και μεγαλύτερων μειώσεων στην ανεργία θα είναι ολοένα και πιο δύσκολη γιατί η μείωση του ποσοστού από 14 σε 12 τοις εκατό δεν είναι το ίδιο με τη μείωση του από 12 σε 10 τοις εκατό», επεσήμανε ο Βάσκες.

Στα τέλη Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στην Ισπανία μειώθηκε σε 21.250.000, ο χαμηλότερος αριθμός από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανέφερε το INE, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 2.977.900, το υψηλότερο επίπεδο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα της αγοράς εργασίας, πράγμα που σημαίνει καλύτερη ευθυγράμμιση της κατάρτισης ιδιαίτερα των νέων που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και της ζήτησης των εταιρειών», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Παρά τα κακά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι συνολικοί αριθμοί για τους τελευταίους 12 μήνες δείχνουν ότι η καθαρή απασχόληση στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 615.800, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 208.500.

Σύμφωνα με τον Vazquez, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί φέτος χάρη στη συνεχιζόμενη μετανάστευση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει «να καλυφθεί το κενό μεταξύ των κενών θέσεων που πρέπει να καλυφθούν και των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτές τις δουλειές».

Ο καθηγητής οικονομικών πρόσθεσε ότι οι ισπανικές αρχές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την απασχόληση με την υιοθέτηση πολιτικών που «δίνουν κίνητρα στην κινητικότητα και τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων για τη μείωση ορισμένων από τις περιφερειακές διαφορές στην Ισπανία».

 Πηγή: Πρακτορείο Xinhua