Η αστυνομία δεν έχει επιστρέψει το διαβατήριο του στον Βαγγέλη Μαρινάκη, παρότι δεν επικυρώθηκε δικαστικά ο όρος απαγόρευσης εξόδου, αρά δεν υφίσταται.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2019 (Δ΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη) η προσφυγή του επιχειρηματία Β.Μαρινάκη με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.
Όπως αναφέρεται, εφόσον δεν επικυρώθηκε η σε βάρος του εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίφαση, όπως επισημαίνεται, είναι πως ενώ από την αρμόδια δικαστική αρχή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας.
Tο διαβατήριο του είχε αφαιρεθεί από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά (170/2018) με την οποία του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για τμήμα της υπόθεσης του πλοίου Νoor1.
Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη όμως δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά (201/2018), το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.
Για την υπόθεση έχει υποβληθεί και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ.