Στο Υπουργείο Άμυνας ο Τζέφρι Πάιατ – Ραγδαίες εξελίξεις

Εκτάκτως στο Πεντάγωνο βρέθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο έρχεται στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς κορυφώνονται αύριο οι συζητήσεις με τη Σύνοδο Κορυφής να δίνει την τελική γραμμή προς τις κυρώσεις για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο… αμφιταλαντεύεται και επιμένει στο να αναζητά ισορροπίες.

Η επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ πάντως στο Πεντάγωνο μαρτυράει και την συνεχή προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να τρέξει μέχρι τέλους τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Σημειώνεται ότι ήταν έντονη η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις παράνομες Navtex και τις έρευνες του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτεμντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.

Τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκουν την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των νατοϊκών εταίρων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εξαναγκασμοί, απειλές εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν οδηγούν σε επίλυση των εντάσεων την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις της και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Με ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορεί να εδραιωθεί εμπιστοσύνη και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, από το Μέγαρο Μαξίμου έστελνε το δικό του ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, δηλώνοντας ότι αντιλαμβάνεται την αγανάκτηση της Ελλάδος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ότι αυτό σημαίνει το τέλος των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου.

Ωστόσο, παρά την διεθνή κατακραυγή το σεισμογραφικό Oruc Reis βρίσκεται εδώ και ώρες 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και συγκεκριμένα με πέντε κόμβους. Η συγκεκριμένη ταχύτητα που έχει αναπτύξει το τουρκικό σκάφος αποτελεί ένδειξη ότι πραγματοποιεί έρευνες.