Συνεχίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα

6764

Η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παρά τη μείωση του πληθωρισμού.

Χωρίς διακοπές φέτος η ακρίβεια στην αγορά, με τους καταναλωτές να προσπαθούν να περικόψουν όπου μπορούν τις δαπάνες τους, καθώς μήνα με τον μήνα οι αυξήσεις σε βασικά είδη συνεχίζουν ακάθεκτες.

Παρόλα αυτά όπως είπε ο οικονομολόγος, Αλέξανδρος Νικολόπουλος, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το πορτοφόλι του πολίτη;

Μιλώντας στο MEGA, ο οικονομολόγος, Αλέξανδρος Νικολόπουλος, εξήγησε πως μπορεί ο πληθωρισμός να μειώθηκε αλλά στο κομμάτι των τροφίμων και της Υγείας αυξήθηκε κατά 11% και 10% αντίστοιχα.

«Κάποιες τιμές έπεσαν όπως είναι οι τιμές των ενοικίων αλλά κάποια άλλα αυξήθηκαν. Λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν πολύ οι αποταμιεύσεις. Στην Ελλάδα πέφτουν πολλά χρήματα από τα Ταμεία Ανάκαμψης. Είμαστε από τους πιο ωφελημένους. Είμαστε πρωταθλητές στην μείωση χρέους λόγω του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση των φορολογικών εσόδων, αύξηση του ΑΕΠ άρα ‘’τρώει’’ το χρέος. Το κακό για αυτούς που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πως ο πληθωρισμός ροκανίζει τα χρήματα των καταθέσεων».

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα;

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, πολλά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία για να επενδύσουν σε μία χώρα, αυτή πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη αξιολόγηση, τότε μόλις αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα γίνονται πιο αξιόπιστοι προς επένδυση.

«Όταν οι επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους, τότε περνά και ένα κομμάτι στους εργαζόμενους. Έτσι, δημιουργούνται και επιπλέον, θέσεις εργασίας».

Από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί

Αναφορικά με τα δάνεια, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε πως πρέπει να αποκτήσουμε δανειακή κουλτούρα.

«Για παράδειγμα μία οικογένεια όταν βλέπει πως το πρόγραμμα αποταμίευσης ή τα μελλοντικά της εισοδήματα δεν είναι αυτά που περίμεναν. Θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με την τράπεζα προκειμένου να ζητήσει είτε μείωση τόκου για να μπορεί να ανταπεξέλθει.