Τα μαροκινά, αραβικά και αφρικανικά κοινοβούλια καταγγέλλουν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους ανήλικους μετανάστες

1627

Γράφει ο Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί.

 

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε, στις 10 Ιουνίου στην Ολομέλεια, την οργάνωση των μαροκινών αρχών ανηλίκων στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στο Sebta, τα μαροκινά, αραβικά και παναφρικανικά κοινοβούλια επέκριναν, την ίδια μέρα, αυτή την ευρωπαϊκή ψηφοφορία, η οποία δεν ήταν δεσμευτική για το Μαρόκο.

Πράγματι, το κοινοβούλιο του Μαρόκου “καταγγέλλει το περιεχόμενο αυτού του ψηφίσματος που περιέχει πολλά ψέματα” και “επαναλαμβάνει το νομικό καθεστώς” της Θέουτα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “κατεχόμενη μαροκινή πόλη”, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε μετά από συνάντηση έκτακτης ανάγκης χθες το βράδυ.

Από την πλευρά του, το Αραβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Μαρόκο, το οποίο περιέχει ψευδείς επικρίσεις και αβάσιμες κατηγορίες, σχετικά με την πολιτική του Βασιλείου του Μαρόκου για την παράνομη μετανάστευση”. Σε αυτό το πλαίσιο, το αραβικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο στις 26 Ιουνίου για να απαντήσει στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Βασίλειο του Μαρόκου.

Σε δήλωσή του, το Αραβικό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει, επίσης, στους βουλευτές του ΕΚ «τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από το Βασίλειο του Μαρόκου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων». Κατέληξε επαναλαμβάνοντας «τη σταθερή και μόνιμη θέση της πλήρους αλληλεγγύης προς το Βασίλειο του Μαρόκου, απορρίπτοντας ό,τι το προσβάλλει και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του σε όλα τα μέτρα που λαμβάνει απέναντι σε αυτές τις αδικαιολόγητες προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (PAP), Roger Nkodo Dang, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εμπλακεί στην κρίση μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, η οποία είναι μια διμερής κρίση που μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα ή άμεσες διαπραγματεύσεις. “Το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο καλεί τον Ευρωπαίο ομόλογό του να απέχει από οποιαδήποτε θέση η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις και καλεί αμφότερα τα μέρη να επιλύσουν την κρίση σε καθαρά διμερές πλαίσιο”, πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του PAP υπενθύμισε επίσης την αυστηρή συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν το 2017. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι “οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ των δυο κρατών είναι ζήτημα διμερών σχέσεων μεταξύ τους και τα δυο κοινοβούλια μπορεί να επιλυθεί μόνο σε περίπτωση που έχουν ήδη συζητήσει το πρόβλημα”.

Τέλος, για το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών, το ψήφισμα «δεν αλλάζει τίποτα στον πολιτικό χαρακτήρα της διμερούς κρίσης ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ισπανία». «Το πρόβλημα παραμένει με την Ισπανία, όσο οι λόγοι για τους οποίους ξέσπασε δεν έχουν επιλυθεί», προσθέτει σε μια ανακοίνωση.