Τα τουρκικά drones έγιναν… ανέκδοτο!

314

Ή για την ακρίβεια περιπαικτικό τραγούδι, το οποίο δυστυχώς κατέβηκε από το YouTube.

Αφορμή στάθηκε έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Λιβύη και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας

«Τα τουρκικά drones είχαν κακή απόδοση στο πεδίο της μάχης και ήταν εύκολος στόχος για τα επίγεια πυρά», σύμφωνα με . «Τα οπλισμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 καταστράφηκαν εύκολα στον αέρα από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir S-1». Ο ακριβής αριθμός των drones που έχασε η Τουρκία κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λιβύη δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πιστεύουν ότι καταρρίφθηκαν αρκετά, υποχρεώνοντας την Τουρκία να στείλει δεκάδες άλλα drones για να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα και δυσφήμηση για την Άγκυρα, που στηρίζει πολλές ελπίδες στην αμυντική βιομηχανία, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας είναι σε δεινή θέση, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 50%. Το 2021, η Τουρκία εξήγαγε οπλικά και αμυντικά συστήματα αξίας σχεδόν, τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Για πρώτη φορά ο αμυντικός τομέας είχε μερίδιο 1,8% στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2021. Μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Τουρκίας προέρχεται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τουλάχιστον 8 χώρες έχουν ήδη προμηθευτεί τουρκικά drones και ορισμένες μάλιστα τα χρησιμοποιούν ως φονικά όπλα εναντίον αμάχων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από άλλες χώρες της Δύσης. Οι «πελάτες» που έχουν αγοράσει μέχρι τώρα μαχητικά drones από την Άγκυρα είναι η Ουκρανία, η Πολωνία, το Κατάρ, η Λιβύη, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν. «Η δυνατότητα αυτών των drones να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω θερμές εστίες έντασης στον Καύκασο, τη Νότια Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί», ανέφεραν πέρυσι 27 μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.