Τον επιβλητικό τάφο ενός επιφανούς αριστοκράτη της αρχαιότητας έφερε στο «φως» η αρχαιολογική σκαπάνη στο Κιλκίς. Ο ταφικός τύμβος, διαμέτρου 32 και ύψους πέντε μέτρων, εντοπίστηκε ένα χιλιόμετρο νότια από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα και γενέτειρας του Σελεύκου Α’ Νικάνορα, του σπουδαιότερου από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τάφος δείχνει την οικονομική, πιθανότατα και την πολιτική, ισχύ επιφανούς μέλους της αριστοκρατικής τάξης της περιοχής, που έζησε κατά τον ύστερο 4ο αι. π.Χ. ή και τον 3ο αι. π.Χ.

Διαπιστώθηκαν πολλαπλές απόπειρες αρχαιοκάπηλων να σκάψουν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές απόπειρες αρχαιοκαπήλων να σκάψουν σε διάφορα σημεία του τύμβου, ο οποίος βρίσκεται στα δυτικά του σύγχρονου οικισμού Μεσιά, του Δήμου Παιονίας.

Η σωστική αρχαιολογική έρευνα κρίθηκε σκόπιμη και εργασίες πραγματοποιήθηκαν στον τύμβο από τον Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο του 2020. Περιγράφοντας την ανακάλυψη αυτή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι πιθανότατα η σύληση του μνημείου επιχειρήθηκε περισσότερες από μία φορές κατά την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να προκληθεί η μερική καταστροφή της ανατολικής πλευράς του, να υπάρχουν μεγάλες φθορές στο εσωτερικό του και να έχουν αφαιρεθεί όλα τα αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν.

«Από τα κτερίσματα της ταφής εντοπίστηκαν ελάχιστα ψήγματα φύλλων και λιγοστοί καρποί χάλκινου επίχρυσου στεφανιού, πιθανότατα μυρτιάς» τονίζει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με το
υπουργείο, «η περαιτέρω μελέτη του αναμένεται να προσφέρει πιο ακριβή στοιχεία για τη χρονολόγησή του», ενώ είναι βέβαιο ότι «πρόκειται για μνημείο που φιλοξένησε την ταφή ατόμου από εύπορη οικογένεια της Ευρωπού, με μεγάλες εκτάσεις γης στην κατοχή της, ορατό από τον σημαντικότατο οδικό άξονα Ευρωπού – Πέλλας».