Θλίψη για τους 3 αναρριχητές που έχασαν τη ζωή τους -Χιονοστιβάδα το πιθανότερο αίτιο της τραγωδίας

494

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου τριών έμπειρων αναβατών στα Καλάβρυτα, οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί έπειτα από αναρρίχηση στον Χελμό.

Οι τρεις άτυχοι άνδρες πραγματοποιούσαν παγοαναρρίχηση πλησίον του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, αλλά έξω από αυτό.

Πιθανότερο σενάριο για την τραγωδία, το οποίο και εξετάζεται, είναι να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, στην περιοχή «Υδατα Στυγός».

«Βρέθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας»

Οπως, εξάλλου, ανέφερε χθες το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, «από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα Ύδατα της Στυγός. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή».

Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών αναμένεται να προσδιορίσουν από τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Καλάβρυτα: Αυτοί ήταν οι τρεις αναρριχητές που σκοτώθηκαν

Οι τρεις αναρριχητές, ηλικίας 50 έως 55 ετών, που έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα, ενώ έκαναν αναρρίχηση στον Χελμό, ήταν ιδιαίτερα έμπειροι.

Το μεσημέρι της Κυριακής, με απόσταση μερικών λεπτών ο ένας από τον άλλο, βρέθηκαν στην περιοχή Ύδατα Στυγός, καθώς τα ίχνη τους είχαν χαθεί από το απόγευμα του Σαββάτου.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Τέκο, Γιάννη Τορέλλι και Θανάση Σωτηρόπουλο.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, ο πρώτος ήταν μόνιμος κάτοικος Πάτρας και προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία.

Ο Γιάννης Τορέλλι ήταν γνωστός στο ορειβατικό κίνημα της Πάτρας, ενώ ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ήταν μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ήταν έμπειροι και μέλη ορειβατικών συλλόγων με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους στην παγοαναρρίχηση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι τρεις ορειβάτες ανέβηκαν για αναρρίχηση και χιονοδρομία στον Χέλμο το πρωί του Σαββάτου. Εθεάθησαν για τελευταία φορά στην περιοχή της Στυγός όπου θα πήγαιναν προς την περιοχή της «μαυρολίμνης».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό τους το Σάββατο το βράδυ, αλλά δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαν δώσει. Τα οχήματα του χιονοδρομικού κέντρου άρχισαν την αναζήτηση και φυσικά κάλεσαν και την αστυνομία.

Λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε ο πρώτος αγνοούμενος και μερικά λεπτά αργότερα βρέθηκαν και οι άλλοι δύο, όλοι χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με το χιονοδρομικό κέντρο, «από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρέθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα Ύδατα της Στυγός. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή».

Αφού εντοπίστηκαν και οι τρεις, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων επιβεβαίωσε την ύπαρξη της χιονοστιβάδας. «Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα Ύδατα της Στυγός, 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια».