Το Αφγανιστάν κατηγορεί Πακιστανούς και Τατζίκους ότι τροφοδοτούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

176

Ο Mohammad Yaqoob Mujahid, ο σημερινός ηγέτης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, μίλησε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης στην Καμπούλ, ρίχνοντας φως στο τοπίο ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Τόνισε ότι υπήκοοι του Πακιστάν και του Τατζικιστάν συμμετείχαν σε διάφορες επιθέσεις στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο.

Ο Μουτζαχίντ παρόλο που απέφυγε να εμπλέξει άμεσα τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, αλλά τόνισε τη συμμετοχή ξένων πολιτών, ιδιαίτερα των Τατζίκων και των Πακιστανών, σε επιθέσεις σε τζαμιά, θρησκευτικούς λογίους και δημόσιες συγκεντρώσεις. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 20 Πακιστανών και 12 Τατζίκων, με πολλούς και από τις δύο χώρες να συνελήφθησαν ζωντανοί στο Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ προέτρεψε το Πακιστάν και το Τατζικιστάν να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά της διείσδυσης τέτοιων μαχητών στο Αφγανιστάν. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη δέσμευση για την ασφάλεια του Αφγανιστάν, αναφέροντας τη Συμφωνία της Ντόχα ως βάση για να μην επιτρέπεται η εκμετάλλευση του αφγανικού εδάφους εναντίον οποιουδήποτε άλλου έθνους.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της πακιστανικής κυβέρνησης ότι η Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) διατηρεί ασφαλή καταφύγια στο Αφγανιστάν, ο Mujahid αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και προέτρεψε το Πακιστάν να παράσχει τεκμηριωμένες απαντήσεις για τέτοιους ισχυρισμούς. Τόνισε ότι το ίδιο το TTP έχει δηλώσει ότι έχουν ισχυρή υποστήριξη και παρουσία στο Πακιστάν, οι μαχητές τους βρίσκονται στο Πακιστάν και δεν χρειάζονται καταφύγια σε άλλες χώρες.

Αυτό το ζήτημα έχει θέσει τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και του Πακιστάν σε σοβαρή ένταση, αν και έχουν γίνει προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την επίλυση των προβλημάτων. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τεταμένων σχέσεων, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις, ο Μουλάς Φαζλ-ουλ-Ρεχμάν, ο ηγέτης του Κόμματος Τζαμιάτ Ουλεμά-ε-Ισλάμ του Πακιστάν, επισκέφθηκε την Καμπούλ κατόπιν εντολής του Πακιστανικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκε με τον Ανώτατο Ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα για να διερευνήσει δρόμους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το TTP. Ωστόσο, το Αφγανιστάν παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το να ενεργεί ως ενδιάμεσος, φοβούμενος πιθανή ευθύνη από το Πακιστάν σε περίπτωση οποιασδήποτε οπισθοδρόμησης. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των Αφγανών Ταλιμπάν και του Πακιστανικού Στρατού έχει διευρυνθεί, ωθώντας και τις δύο πλευρές να διερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές.

Το Αφγανιστάν διαφοροποιεί ενεργά τις αλληλεπιδράσεις του με άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις για να μειώσει την εξάρτηση από το Πακιστάν, ενώ ο πακιστανικός στρατός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διασυνοριακών επιθέσεων στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος το πρόσχημα ότι στοχεύει στρατόπεδα TTP. Αυτή η κλιμάκωση υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα στην περιοχή, καθώς οι προσπάθειες για παραγωγική εμπλοκή μεταξύ των Αφγανών Ταλιμπάν και του Πακιστανικού Στρατού αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.