Το MeaCulpa.gr στη Λέσβο – Ημέρα 5η με δυσκολίες πολλές… (Pics-Vids)

Αποστολή: Στρατής Κοκκινέλλης

Πέντε ημέρες μετά την πρώτη καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας, τον παράνομο καταυλισμό του ελαιώνα και τον παραδοσιακό ελαιώνα με τα χιλιάδες αιωνόβια ελαιόδενδρα, οι μετανάστες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κάρα Τεπέ, αναμένοντας πολλοί εξ’αυτών να μπουν στον χώρο του Πεδίου Βολής, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν.
” Τι γίνεται με τη Δομή…”
Οι εργασίες στο Πεδίο Βολής συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους άνδρες του Στρατού να πραγματοποιούν ακόμα και διπλοβάρδιες, ώστε να είναι έτοιμη η προσωρινή Δομή το συντομότερο δυνατό.
Ήδη, οι εργασίες έχουν εξαπλωθεί μέχρι τα όρια του παλιού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης “Fame Fatale”, φθάνουν δηλαδή μέχρι τη θάλασσα, ενώ αναμένεται να “ρίξουν” τον εκεί λόφο, προκειμένου να αυξήσουν τη χωρητικότητα της Δομής. Για τον λόγο αυτό, έχουν προβεί και σε αγορές αγροτεμαχίων στη γύρω περιοχή.
Χθες, μάλιστα, κατέφθασε και ομάδα ναρκοαλιευτών από τη γειτονική Χίο για να εξετάσει το χώρο, προτού γίνουν οι χωματουργικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν μπαζώσει και λίγα μέτρα θάλασσας.
Πολλές είναι οι απόψεις που λένε “ουδεν μονιμότερο του προσωρινού”, μιας και οι εργασίες είναι μεγάλες και δεν φαίνεται κανένας από τους δύο Δήμους να υποδεικνύει σημείο, ώστε να δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ.
” Κυνήγι μεταναστών για να μπουν στο Πεδίο Βολής…”
Μόλις 550 άτομα έχουν μπει εντός της Δομής, εκ των οποίων τα 14 είναι θετικά στον κορονοϊό. Για να πειστούν να μπουν εντός της Δομής, οι αρμόδιες υπηρεσίες τυπώνουν φυλλάδια και στις 7 γλώσσες που ομιλούνται από τους μετανάστες, προκειμένου να εισέλθουν στο Πεδίο Βολής. Έκκληση της Κυβέρνησης να μπουν στον Πεδίο Βολής, λέγοντας τους “ελάτε στη Δομή, αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο.”
 Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επιβλέπει νυχθημερόν τις εργασίες, τόνισε ξεκάθαρα: “Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο, αν πρώτα δεν περάσει από τον Καρα Τεπε”.
“Συμπλοκές μεταξύ μεταναστών…”
Ακόμα μια νύχτα συμπλοκών μεταξύ μεταναστών είχαμε. Αιτία της συμπλοκής ήταν μια παντρεμένη γυναίκα, την οποία ενόχλησε ομοεθνής τους. Η πράξη αυτή έφερε την αντίδραση του συζύγου της, ο οποίος τον μαχαίρωσε δίπλα στην καρδιά. Επίσης, οι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας βρήκαν αυτοσχέδιο μαχαίρι στον τόπο του συμβάντος. Πληροφορίες λένε πως συμμορίες μεταναστών κουβαλάνε μαζί τους από αιχμηρά αντικείμενα εως οπλισμό.
“Καταστροφές και πλιάτσικο σε επιχειρήσεις του Καρά Τεπέ…”
Τις πληγές του μετράνε από το πρωί της Δευτέρας, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Καρά Τεπέ. Συγκεκριμένα, έχουν δεχθεί πλιάτσικο τόσο τα κτίρια τους, όσο και το εμπόρευμα εντός αυτών.
Ο κύριος Λεμάνης, ιδιοκτήτης επιχείρησης με όστρακα, καταγγέλλει: ” Είμαι στη μονάδα μου και προσπαθώ να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Ζημιά τεράστια από βανδαλισμούς, κλοπές και σπασίματα.
“Κυνήγι μεταναστών για την αποφυγή πλιάτσικο στο χωριό της Μόριας…”
Κυνήγι μεταναστών υπάρχει από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα από τους νέους συνοριοφύλακες, καθώς πολλές φορές εισέρχονται εντός του οικισμού με σκοπό να κλέψουν. Ενδεικτικό είναι το πρωινό περιστατικό, όπου ζεύγος συνοριοφυλάκων προέβησαν στη προσωρινή κράτηση τριών μεταναστών που κρίθηκαν ύποπτοι για κλοπή σε οικία στο χωριό της Μόριας, ενώ αναζητούσαν ακόμα έναν. Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, αυτήν την ώρα,  <<χτενίζουν>> την ευρύτερη περιοχή για τυχόν νέα περιστατικά.
 Οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποιούν σκοπιές για να γλυτώσουν από τις έκνομες ενέργειες των πρώην διαμενόντων του ΚΥΤ Μόριας.
“Έκκληση της Πυροσβεστικής…”
Έκκληση των πυροσβεστών, έχουμε,  που επιχειρούν αυτές τις ημέρες στη Λέσβο. Ειδικότερα μέσω επιστολής του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αιτούνται προσωπικό και εξοπλισμό.
“Αποζημίωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου…”
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοινώνεται το κάτωθι:
Αποζημιώσεις για τους κατοίκους και τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου ύψους 750.000 ευρώ εκταμιεύτηκαν για να δοθούν μέσω των δήμων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.  Παράλληλα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδονται  ανταποδοτικά τέλη 2.607.106 € συνολικά στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το β’ τρίμηνο του 2020. Οι εν λόγω Δήμοι, βάση του Ν. 4662/20, έχουν ήδη χορηγηθεί 12.269.602€  για το 2019 και το  α’ τρίμηνο του 2020.
 
Η έκτακτη επιχορήγηση 750.000€ για το 2019 αποδίδεται ως αποζημίωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.  Οι δήμοι που θα λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Χίου και οι Δήμοι Ανατολικής και  Δυτικής Σάμου. Στην σχετική ΚΥΑ καθορίζονται αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη αποζημιώσεων. 
 
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής: 
 
«Συνεχίζουμε την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο, τέλη που θεσμοθετήσαμε το 2020. Επίσης καταβάλουμε στους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής και  Δυτικής Σάμου κονδύλια για την πληρωμή αποζημιώσεων και προς τους κατοίκους και προς τους Δήμους για ζημιές του 2019. Συστηματικά εργαζόμαστε για την μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης ζητάει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας,  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο και τι μέλλει γενέσθαι με τους μετανάστες και το Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.