Τσαβούσογλου: Ευχαριστούμε τον Κατρούγκαλο που είπε ότι χωρίς την Τουρκία δεν προχωρά κανένα πρότζεκτ

194

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ παρέθεσε ως ενδεικτική αδικία σε βάρος των τουρκοκύπριων την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά της Κύπρου, με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά πως η Λευκωσία έχει ήδη ψηφίσει νόμο για την σύσταση ταμείου φυσικού αερίου που διασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των εσόδων στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας περί ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα πως δεν σέβεται αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του υπογράμμισε εκ νέου πως υπάρχουν σαφή ορισμοί για τα θέματα μειονοτήτων κι ότι η Αθήνα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της.

Επισήμως η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την ύπαρξη μουσουλμανικής – όχι τουρκικής – μειονότητας, η οποία αποτελείται από τρείς συνιστώσες: τους Ρομά, τους Πομάκους και τους τουρκόφωνους.

Οι δύο υπουργοί διαφώνησαν επίσης ανοιχτά για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Στην αρχή των δηλώσεών του ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσομε τη θετική ατζέντα».

«Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίζουμε το σεβασμο του διεθνούς δικαίου στην αποκλιμάκωση της έντασης και εφαρμόζοντας μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Στόχος μας να συζητήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε ανοιχτοί στην Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά σύνορα» για να προσθέσει ότι «το μέτρο αρμονικής συνύπαρξης των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θετική ατζέντα σε θέματα πολιτισμού και κατανόησης λαών» κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες για αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων όπως το τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο». «Ο Μεβλούτ με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.