Τζανάκης: Πάνω από 50.000 ημερησίως τα πραγματικά κρούσματα

191

Τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα είναι πάνω από 50.000 την ημέρα, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 30.588 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 5.022 θεωρούνται πιθανές επαναλοιμώξεις. Όμως, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι πολλοί που κάνουν self test δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα.

«Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», απάντησε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι πάρα πολλά, σημείωσε, αλλά είναι πολύ λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στην κοινωνία.

Ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση αυτού του κύματος. Όμως, τόνισε ότι η κορύφωση «θα είναι παρατεταμένη και θα πάρει σχεδόν όλο τον Ιούλιο». Ίσως η επόμενη εβδομάδα να είναι αυτή που θα αρχίσει η κορύφωση, συμπλήρωσε.

«Το καλό είναι ότι και αυτό το κύμα- όπως και το προηγούμενο- δεν δίνει αύξηση στις ΜΕΘ, που είναι το κρίσιμο σημείο. Δίνει όμως αυξήσεις στις νοσηλείες, οι οποίες περίπου στο 70-80% αφορούν ανθρώπους που έρχονται στο νοσοκομείο για διάφορα προβλήματα και ανακαλύπτουμε ότι έχουν και κορωνοϊό», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 309 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως 20,23% σε σύγκριση με μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 292 ασθενείς. Την ίδια ώρα, 98 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Όλοι θα συναντήσουμε τον ιό. Καλό θα είναι να τον συναντήσουμε εμβολιασμένοι και σε καλή γενική κατάσταση», δήλωσε ο κ. Τζανάκης. «Δεν πρέπει να φοβούνται όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, πολύ περισσότερο όσοι έχουν εμβολιαστεί τρεις φορές και έχουν νοσήσει. Υπάρχει πιθανότητα να ξαναμολυνθούν, αλλά θα το περάσουν ήπια», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, υπενθύμισε ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών. «Οι 50-60 ετών ας το συζητήσουν με τον γιατρό τους. Εξαρτάται πάρα πολύ από τι υποκείμενα νοσήματα έχουν και πόσο καλά ελέγχονται αυτά», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς αν πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο καθηγητής απάντησε: «Όποιος νομίζει ότι δεν είναι ασφαλής σε ένα περιβάλλον, καλό θα είναι να φορέσει τη μάσκα του. Όλοι πρέπει να σκεφτούν την ατομική ευθύνη που έχουν».