Βασίλης Σπανούλης: «Θα κάνω τα πάντα για την Εθνική μπάσκετ – Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγαπάει παθολογικά την ομάδα»

1425

Έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΕΟΚ και γύρω του τους Ζήση, Ντικούδη, Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή και Σχορτσανίτη, ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, έχοντας αναλάβει τη θέση του προπονητή στην Εθνική μπάσκετ. “Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να φέρω εις πέρας την αποστολή”, ανέφερε. “Είναι χρέος μας να φέρουμε τους παίκτες της επόμενης δεκαετίας” τόνισε. Η επικοινωνία με διεθνείς και το σχόλιο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι εδώ και λίγες ώρες ο νέος προπονητής της Εθνικής μπάσκετ. Ο “Kill Bill” –στις πρώτες του δηλώσεις- τόνισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα κι έδωσε το σύνθημα για την επόμενη μέρα στη “Γαλανόλευκη”.

 

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και είναι υποχρέωσή μας να ενωθούμε για να φέρουμε επιτυχίες. Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, ο Γιάννης αγαπάει παθολογικά την Εθνική. Θέλει να είναι εδώ. Είναι παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός παγκόσμιος σούπερ σταρ. Αγαπάει υπερβολικά την Εθνική και θέλει να συνεισφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά για τον “Greek freak”.

Τα όσα δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης:

«Καλησπέρα σε όλους. Για μένα είναι μία ονειρική στιγμή αυτή που ζούμε. Είναι όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η Εθνική πρέπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι για να πετύχει αυτή η ομάδα. θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, σε όλους τους προπονητές, όσους προσπάθησαν και μόχθησαν.

Όσοι είναι εδώ και όσοι δεν είναι, είναι υποστηρικτές της Εθνικής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, τον Δήμο Ντικούδη και τον Νίκο Ζήση που με εμπιστεύτηκαν για τη θέση του προπονητή. Βλέπω τον Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή, την Μάλτση, τον Σοφοκλή. Έχουμε΄ζήσει μαγικές στιγμές, που διηγούμαστε στα παιδιά μας που μας έκαναν να δεθούμε και να έχουμε τη σχέση που έχουμε τώρα. Θέλω να τονίσω ότι για ακόμα μια φορά η λέξη τιμή είναι λίγη να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω σαν προπονητής της Εθνικής. Η Εθνική δεν είναι σύλλογος, είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων.

Για πολλά χρόνια τη λέγαμε ως επίσημη αγαπημένη, ενέπνεε και ήταν παράδειγμα ακόμα και στις αποτυχίες. Αυτός είναι ο στόχος μαζί με όλη τη διοίκηση και τους παίκτες να κάνουμε την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής και τι πρεσβεύει. Το να παίζεις στην Εθνική είναι περηφάνια, ανατριχίλα και τιμή και πρέπει να το περνάμε και στις επόμενες γενιές σαν κληρονομιά. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο και να παλεύουμε για να πετύχουμε τα όνειρά μας. Ο Έλληνας έχει μάθει να τα βάλει με μεγαλύτερους και να πετυχαίνει. Πρέπει να ενωθούμε να φτιάξουμε ένα σύνολο ο ένας για τον άλλο.

Έτσι κάνουμε κι εμείς. Κάναμε κάτι για την πατρίδα, για την ομάδα και για εμάς, αλλά το πιο σημαντικό για τους επόμενους. Είναι χρέος μας να περάσουμε την κληρονομιά και στους επόμενους που θα έρθουν. Είναι δικό μας χρέος να φέρουμε τους επόμενους παίκτες στην Εθνική. Ένα οικογενειακό κλίμα είναι το πιο σημαντικό για να αγαπήσει κάποιος το μπάσκετ και να δημιουργήσει πρότυπα. Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να φέρω εις πέρας την αποστολή για να είναι ΟΜΑΔΑ ως το τέλος».

Για το πλάνο του και το ενδεχόμενο ανανέωσης: «Δεν υπάρχει άνοιγμα και κλείσιμο. Υπάρχει μια μαγιά παικτών. Πρέπει να βγει από το μυαλό μας ότι δεν υπάρχουν παίκτες και ότι δεν έχουμε σουτέρ. Βάζαμε τα δύσκολα όταν είσαι πραγματική ομάδα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν εμπειρία από Ευρωλίγκα και εμείς πρέπει να κάνουμε από το χέρι μας να έχουμε ένα σωστό κλίμα να προσφέρουν στην Εθνική. Δεν υπάρχει ηλικία στην Εθνική. Όποιος κρίνουμε ότι μας ταιριάζει θα είναι στην Εθνική. Πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει μια πολύ καλή χημεία και αυτή η ομάδα θα κάνει αυτό που θέλουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους και να κάνουμε την επιλογή μέσα από μια πληθώρα παικτών».

Για τον πήχη που άφησε η δική του γενιά και αν έχει αποφασίσει το επιτελείο του: «Δεν είμαι ούτε με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω βουνό. Προπονητής στην Εθνική είναι περηφάνια. Έχω υπάρξει συμπαίκτης και αντίπαλος με τα παιδιά. Για μένα δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία. Η Εθνική είναι περηφάνια. Η σωστή έκφραση για μένα, πως όσα δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν πρέπει να μας κάνουν πετυχημένους στο μέλλον. Δεν πρέπει να μένουμε στα λάθη μας, αλλά να μαθαίνουμε από αυτά. Μας αρέσει να τα βάζουμε με ισχυρότερους και να τα καταφέρνουμε. Όσο για το επιτελείο, υπάρχουν πράγματα στο μυαλό μου».

Για το πότε θα ξεκινήσει να μιλάει με παίκτες για την Εθνική: «Έχω μιλήσει ήδη με 10-12 άτομα. Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι. Όταν έχουμε βιώσει τόσα πράγματα δεν μπορείς να μην είσαι δίπλα στην Εθνική. Είναι η αγάπη για την πατρίδα. Είναι περηφάνια. Αν δεν φορέσεις τη φανέλα δεν μπορείς να το καταλάβεις. Για μένα δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση. Πάμε να φτιάξουμε ομάδα για να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε να έχουμε μια νοοτροπία που θα πηγαίνουμε να κερδίζουμε παντού. Αν δεν τα καταφέρουμε θα ξαναπροσπαθήσουμε. Συμβόλαιο με την επιτυχία ή μαγικό ραβδί δεν έχει κανένας. Πρέπει να κάνουμε την ομάδα οικογένεια, να έρχονται όλοι και όταν έρχονται να ξέρουν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια».

Για τους συνεργάτες του στην Εθνική και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε συνεργάτες με τον Νίκο που είμαστε μαζί από μικρά παιδιά. Είμαι περήφανος που είμαι δίπλα στο Δήμο, στον Δημήτρη, στον Κώστα στον Σόφο που έχουμε χτίσει σχέση ζωής. Είναι κάτι ονειρικό. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και είναι υποχρέωσή μας να ενωθούμε για να φέρουμε επιτυχίες. Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, ο Γιάννης αγαπάει παθολογικά την Εθνική. Θέλει να είναι εδώ. Είναι παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός παγκόσμιος σούπερ σταρ. Αγαπάει υπερβολικά την Εθνική και θέλει να συνεισφέρει».

Για το πάθος που έβγαλε στα λόγια του και αν υπάρχει εκνευρισμός ή πικρία για τα 14 χρόνια χωρίς διακρίσεις και αν είναι κίνητρο αυτό: «Άμα δεν είχαμε κίνητρο δεν θα κάναμε τίποτα στη ζωή μας. Όταν μιλάμε για την Εθνική και αυτό το πάθος που μου βγαίνει αυθόρμητα είναι κάτι που βφαίνει από μέσα μου. Μιλάμε για την πατρίδα και τα ιδανικά μας. Δεν είναι μόνο να το λες, αλλά και να το νιώθουμε. Η λέξη αποτυχία 14 χρόνια ξηρασία, ήττες, δεν υπάρχουν στο μυαλό μου. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Θα χρειαστεί και τύχη. Είμαι πάντα της άποψης ότι με την αισιοδοξία πως όλοι μας πρέπει να μεταφέρουμε την θετική ενέργεια στην Εθνική ομάδα. Πρέπει να είμαστε θετικοί, να κοιτάμε τα πράγματα θετικά και τα 14 χρόνια να είναι ένα μάθημα».