Washington Post: Το σκάνδαλο υποκλοπών του «ελληνικού Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση

Άρθρο σχετικό με την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων ανάρτησε η Washington Post. Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

“Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν το τηλέφωνο ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης άφησαν τον ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι γνώριζε το περιστατικό και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή αλλιώς της ΕΥΠ «πολιτικά απαράδεκτες».

Η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως «Ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον αρχηγό πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, λέγοντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», είπε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ενημέρωσε για απόπειρα πειρατείας στο τηλέφωνό του χρησιμοποιώντας λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του ιδρύματος αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε ομιλία του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του για ένα τρίμηνο το 2021, όταν έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press.

O Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα.

Νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση spyware, μεταξύ άλλων εναντίον πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Predator αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου .

Ιδιωτικό ισραηλινό spyware χρησιμοποιείται για να χακάρει κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε προμηθευτές [spyware] — εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις πωλήσεις σε καταχραστές», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Είναι χαρακτηριστικό οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα», είπε.”