Ξανθός: Χρειάζεται επιστράτευση κλινών αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος

Στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μιλώντας για τις προσλήψεις, ο κ. Ξανθός είπε ότι έγιναν κάποιες προετοιμασίες πριν από τις εκλογές ακόμη, ωστόσο, αργούν αρκετά οι προσλήψεις. Όπως σημείωσε χρειάζεται τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να μπορέσει να γίνει μια πρόσληψη υγειονομικών.

Για το σύστημα Υγείας, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμη για να εξαντληθεί η δυναμική το συστήματος. Όπως είπε όμως, τα κρεβάτια για τον COVID19, το 1/3 έχει ήδη καλυφθεί. Χρειάζεται ιδιαίτερη επένδυση στην πρόληψη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, είπε ότι χρειάζεται επιστράτευση κλινών, αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος όπως τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στον διπλασιασμό των τιμών για τις κλίνες προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.

Πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα συμμόρφωσης, σημείωσε επίσης, όσον αφορά τα νέα περιοριστικά μέτρα. Για τους αρνητές, είπε ότι πρέπει να υπάρξει σθεναρή στάση της κυβέρνησης να τηρηθούν τα μέτρα και να πείσουν τον κόσμο με επιστημονικά δεδομένα για την αλήθεια και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκτιμά παράλληλα, ότι το μέτρο γενικευμένης χρήσης μάσκας θα ήταν πιο αποτελεσματικό για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.