Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνδεδεμένη με τη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ

163

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Eμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την άρνηση του στην ένταξη των Σκοπίων και των Τιράνων στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «Αγαπητοί ηγέτες, μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική».

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα. «Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.

Η διαφωνία της κυβέρνησης Μακρόν σχετίζεται και με την απροθυμία των Γάλλων να συναινέσουν σε πιθανό «laissez passer» για κύματα Αλβανών και Σκοπιανών που θα μπορέσουν να μετακινηθούν ελεύθερα στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια στιγμή που το μεταναστευτικό μοιάζει με ανυπέρβλητο πρόβλημα.