Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό απειλεί την περιφερειακή ειρήνη

308
ΝΑΤΟ

Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), τώρα στο 75ο έτος ύπαρξής του, έχει ξεπεράσει τη θητεία του και προσκολλάται στη ζωή πυροδοτώντας φλόγες πέρα από το πεδίο εφαρμογής του.

Στις 4 Απριλίου 1949, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 ευρωπαϊκές χώρες συν τον Καναδά υπέγραψαν τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού ως απάντηση στη λεγόμενη «απειλή που θέτει η Σοβιετική Ένωση».

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990, ωστόσο, το στρατιωτικό μπλοκ δεν διαλύθηκε και, αντίστροφα, επέκτεινε την απαίσια αντίληψή του πέρα από το γεωγραφικό πεδίο που καθορίζεται από τη συνθήκη αδηφάγα προς τα ανατολικά, επεκτείνοντας τα μέλη του σε 32 σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι το νέο της θήραμα.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι στην προσπάθειά του να παρέμβει στην Ασία-Ειρηνικό, το ΝΑΤΟ εξάγει «κακόβουλο δηλητήριο στην Ασία», θέτοντας απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και εμποδίζει την ανάπτυξη της περιοχής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να προσκαλέσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον φέτος, ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα Sankei Shimbun. Θα σηματοδοτούσε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά του Kishida που θα παρευρεθεί στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο του 2022, ηγέτες από τέσσερις χώρες Ασίας-Ειρηνικού, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Τον Ιούλιο του 2023, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με ηγέτες από τις τέσσερις χώρες, δείχνοντας τη στενότερη σχέση τους.

Ήδη από το 2006, η τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Victoria Nuland πρότεινε την έννοια της «παγκόσμιας εταιρικής σχέσης», με στόχο να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή του ΝΑΤΟ με τη δημιουργία μηχανισμών επαφής με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από το 2012 έως το 2014, το ΝΑΤΟ υπέγραψε ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας Ατομικής Συνεργασίας με τις τέσσερις χώρες αντίστοιχα.

Το 2014, το ΝΑΤΟ πρότεινε την Πρωτοβουλία Διαλειτουργικότητας Συνεργασίας για να επιτρέψει σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Τα τέσσερα κράτη Ασίας-Ειρηνικού εντάχθηκαν όλα στην πλατφόρμα.

Το ΝΑΤΟ προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει ένα γραφείο συνδέσμου στο Τόκιο ως την πρώτη του επιχειρησιακή μονάδα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο λόγω της αντίθεσης από τη Γαλλία.

Επιπρόσθετα, ορισμένες υπηρεσίες που υπάγονται στο ΝΑΤΟ έχουν απορροφήσει ενεργά χώρες Ασίας-Ειρηνικού. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εντάχθηκαν στο Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ το 2022. Η Αυστραλία και η Ινδία έχουν επίσης ενταχθεί σε αυτόν τον μηχανισμό.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια. Το 2021, η Βρετανία απέστειλε την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth στην Ασία-Ειρηνικό, η οποία περιλάμβανε σκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία. Το σχόλιο ενός Αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι η εμπλοκή ολλανδικών πολεμικών πλοίων δίνει στον στόλο έναν «αληθινό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ».

Την ίδια χρονιά, η Γερμανία έστειλε τη φρεγάτα της «Βαυαρία» στην Ασία-Ειρηνικό. Καναδικά πολεμικά πλοία δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο παρασκηνιακός υποκινητής της προσέγγισης του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό. Η Ουάσιγκτον χειραγωγεί το μπλοκ για να προωθήσει τη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού» και τις ηγεμονικές στρατηγικές της πώλησης ανησυχιών για την ασφάλεια για το δικό της συμφέρον, εντείνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.

Το ΝΑΤΟ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια κόλπα στην πρόσφατη εμπλοκή του στην Ασία-Ειρηνικό με αυτά στην επέκτασή του προς τα ανατολικά. Πρώτα ανέδειξε έναν «υποθετικό εχθρό», υποκινώντας το άγχος και τον φόβο μεταξύ των χωρών της περιοχής και αναγκάζοντάς τες να ευθυγραμμιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Στην Ασία-Ειρηνικό, το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Κίνα ως «συστημική πρόκληση». Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία, έχουν γίνει ολοένα και πιο φανερές σχετικά με τις προθέσεις τους να περιορίσουν την Κίνα. Και το πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την Κίνα έχει επίσης επιδεινωθεί σύμφωνα με τις πολιτικές των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ είδε την Κίνα ως κύριο θέμα ανησυχίας για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής του στο Λονδίνο το 2019, όταν το ανακοινωθέν της συνόδου ανέφερε ότι η Κίνα παρουσίαζε «και ευκαιρίες και προκλήσεις». Το 2021, το ΝΑΤΟ απεικόνισε περαιτέρω την Κίνα ως «συστημική πρόκληση» στη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και σε τομείς σχετικούς με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το 2022, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Κίνα ότι «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ» και ότι αποτελεί «συστημική πρόκληση».

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η στρέβλωση και η δυσφήμιση της Κίνας από το ΝΑΤΟ τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Joshua Shifrinson, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ασία, επειδή οι Αμερικανοί αμυντικοί σχεδιαστές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην Κίνα.

«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν όλο και περισσότερο την Κίνα ως τον μεγαλύτερο αντίπαλό τους, θέλουν να «παγκοσμιοποιήσουν» το ΝΑΤΟ στην Ασία και να το διασυνδέσουν με τις υπάρχουσες συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, των Φιλιππίνων και της Αυστραλίας», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής. Τιμούρ Φομένκο.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά έχει συμπιέσει τον στρατηγικό χώρο της Ρωσίας, οδηγώντας άμεσα στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε σύγκρουση και έχει υποβληθεί σε κυρώσεις από τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων της σύγκρουσης, έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά.

Οι αναλυτές λένε ότι η Ουάσιγκτον έχει γίνει ο μεγαλύτερος νικητής στην κρίση, όχι μόνο πλήγμα κατά της Ρωσίας αλλά και σφίγγοντας τον έλεγχό της στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη και τώρα αρχίζει να απειλεί την επί δεκαετίες ευημερία και σταθερότητα στην Ασία-Ειρηνικό, χτίζοντας ένα πλαίσιο «όπως το ΝΑΤΟ» στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για στενότερη συνεργασία με την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία, επινοώντας το λεγόμενο «Quad» ως βασική πλατφόρμα της «στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού».

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν μια τριμερή σύνοδο κορυφής με ηγέτες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο Camp David, με στόχο την ενσωμάτωση των διμερών στρατιωτικών συμμαχιών ΗΠΑ-Ιαπωνίας και ΗΠΑ-Νότιας Κορέας σε μια τριμερή στρατιωτική συμμαχία.

Το κίνητρο πίσω από τη στρατηγική των ΗΠΑ για την εισαγωγή του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι ο ηγεμονισμός και η σκέψη του Ψυχρού Πολέμου. Από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν φέρει βαθιές καταστροφές σε χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Λιβύη. Τώρα προσπαθούν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στην Ασία-Ειρηνικό.

«Η εξαγωγή αυτού του κακόβουλου δηλητηρίου στην Ασία θα ήταν παρόμοια με την Ασία που υποδέχεται την πανούκλα στον εαυτό της», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Πολ Κίτινγκ, αναφερόμενος στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Καμπότζης Samdech Techo Hun Sen προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σημείωσε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν πολεμικά πλοία στη Νοτιοανατολική Ασία, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, προσθέτοντας ότι κανένα από τα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν είναι διατεθειμένο να διαλέξει πλευρά.

Το ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του και δεν έγινε παρά το τσεκούρι, το δόρυ και το φτυάρι της Ουάσιγκτον. Όπου πάει το ΝΑΤΟ, ο πόλεμος είναι πιο πιθανός. “Χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, λάβετε υπόψη”, προειδοποίησε ο Binoy Kampmark, μελετητής στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, σε ένα άρθρο τον Ιούλιο του περασμένου έτους.