Κίνα και Βόρειος Κορέα εγκαινίασαν το «Έτος Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ»

392

Ο Ζάο Λετζί, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, και ο Τσόε Ριόνγκ Χαέ, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), συμμετείχαν από κοινού στην τελετή έναρξης του «Έτους Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ» την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Ο Ζάο, επίσης μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), και ο Τσόε, μέλος του Προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (ΕΚΚ), παρακολούθησε την εκδήλωση στο East Pyongyang Grand Theatre.

«Η Κίνα και η ΛΔΚ είναι σοσιαλιστές και φίλοι γείτονες που συνδέονται με βουνά και ποτάμια, και είναι τόσο κοντά όπως τα χείλη με τα δόντια», είπε ο Ζάο.

Καλώντας τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ και τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τιμονιέρηδες που οδηγούν το σκάφος, σχεδιάζοντας το σχέδιο και χαράσσοντας την πορεία της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΛΔΚ, ο Ζάο είπε ότι οι κορυφαίοι ηγέτες έθεσαν τη θεμελιώδη καθοδήγηση και έκαναν ανεξάντλητη ένεση ώθηση σε διμερείς δεσμούς.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ΛΔΚ για να εφαρμόσει τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους κορυφαίους ηγέτες των δύο μερών και των δύο χωρών, να προωθήσει την παραδοσιακή φιλία, να εμβαθύνει τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη και να ενισχύσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία, ώστε να γράψουν από κοινού ένα νέο κεφάλαιο τη φιλία Κίνας-ΛΔΚ», είπε ο Ζάο.

Ο Τσόε είπε ότι καθώς οι κορυφαίοι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν θέσει τις σχέσεις ΛΔΚ-Κίνας της νέας εποχής σε νέο στρατηγικό ύψος, οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών παρέμειναν ακλόνητοι και έγιναν ακόμη πιο σταθεροί.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία της 75ης επετείου των διπλωματικών δεσμών και του «Έτους Φιλίας ΛΔΚ-Κίνας», η ΛΔΚ είναι πρόθυμη να ενώσει τα χέρια με την Κίνα για να ενισχύσει και να αναπτύξει τη φιλική συνεργασία ΛΔΚ-Κίνας, ξεκινώντας έτσι ένα νέο ταξίδι δυναμικής ανάπτυξης της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Μετά την εκδήλωση, ο Ζάο και ο Τσόε παρακολούθησαν μαζί μια παράσταση από θιάσους τέχνης από τις δύο χώρες.

Το πρωί της Παρασκευής (12/04), ο Ζάο άφησε ένα καλάθι με λουλούδια στον Πύργο Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ ως φόρο τιμής στα τεράστια κατορθώματα των μαρτύρων των Εθελοντών του Κινεζικού Λαού. Επισκέφτηκε επίσης τη Φάρμα στο Kangdong (σημ.: Μια από τις δύο προαστιακές κομητείες της Πιονγκγιάνγκ).

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους την Πέμπτη 11 Απριλίου, ο Ζάο είπε στον Τσόε ότι η παραδοσιακή φιλία Κίνας-ΛΔΚ σφυρηλατήθηκε και καλλιεργήθηκε από τις παλαιότερες γενιές ηγετών και των δύο μερών και των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας Σο έχει επανειλημμένα πει ότι το ΚΚΚ και η κινεζική κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία στην παραδοσιακή φιλική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ότι είναι η αταλάντευτη στρατηγική της Κίνας να προστατεύει, να εδραιώνει και να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις, είπε ο Ζάο.

Σημειώνοντας ότι φέτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο των διπλωματικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της ΛΔΚ, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας Σι και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΚ Κιμ αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα για την Πρωτοχρονιά και όρισαν από κοινού το 2024 ως «Έτος Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ» και εγκαινίασαν ένα σειρά δραστηριοτήτων.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ΛΔΚ για να εφαρμόσει τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους κορυφαίους ηγέτες των δύο μερών και των δύο χωρών, και να εκμεταλλευτεί το «Έτος Φιλίας Κίνας-ΛΔΚ» ως ευκαιρία να εντατικοποιήσει τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. να προωθήσει τις ανταλλαγές ανθρώπων με τους ανθρώπους και να ενισχύσει τον στρατηγικό συντονισμό, ώστε να προωθηθούν οι σχέσεις Κίνας-ΛΔΚ,» είπε ο Ζάο.

Οι ανταλλαγές μεταξύ των νομοθετικών οργάνων ήταν σημαντικό μέρος των σχέσεων Κίνας-ΛΔΚ και έπαιξαν εδώ και καιρό θετικό ρόλο στην εμβάθυνση των διμερών δεσμών, είπε ο Ζάο.

Η Κίνα είναι έτοιμη να εντείνει τις νομοθετικές ανταλλαγές και τη συνεργασία με τη ΛΔΚ για να ανυψώσει την παραδοσιακή φιλική συνεργασία Κίνας-ΛΔΚ σε υψηλότερο επίπεδο, είπε.

Ο Τσόε είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει μακρά ιστορία και βαθιά θεμέλια και είναι η κοινή πολύτιμη κληρονομιά και ο πλούτος των δύο χωρών.

Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Κιμ και του Γενικού Γραμματέα Σι, οι φιλικές σχέσεις ΛΔΚ-Κίνας έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, η οποία καταδεικνύει έντονα τη ζωτικότητα και το άρρηκτο των διμερών δεσμών, είπε.

«Η ΛΔΚ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για να ακολουθήσει την καθοδήγηση των κορυφαίων ηγετών των δύο κομμάτων και των δύο χωρών και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της 75ης επετείου των διπλωματικών δεσμών και του «Έτους Φιλίας» για να αναπτύξει την παραδοσιακή φιλία ΛΔΚ-Κίνας, εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και πιέζουν για περαιτέρω ανάπτυξη της φιλικής συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Κίνας,» είπε.

Μετά τις συνομιλίες, υπέγραψαν έγγραφα  συνεργασίας στους τομείς όπως η αμοιβαία απαλλαγή διπλωματικών και υπηρεσιακών θεωρήσεων, μετάφραση και δημοσίευση κλασικών λογοτεχνιών, τελωνειακή καραντίνα, ραδιόφωνο και τηλεόραση και ταχυδρομική παράδοση.

Πηγή: Πρακτορείο Xinhua