14 συμβουλές για εύκολο μαγείρεμα στο σπίτι

625

Με αυτές τις συμβουλές το μαγείρεμα θα μοιάζει με παιχνίδι.

 

Χρήσιμα tips, που είτε κάνετε τα πρώτα βήματα στην κουζίνα είτε έχετε χρόνια εμπειρίας, θα σας λύσουν τα χέρια. Με ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι, κάποιες φορές, ξεχνάμε και τα αυτονόητα!

1. Κρατάμε σημειώσεις
Όταν βλέπουμε μια συνταγή στην τηλεόραση για παράδειγμα, και μας αρέσει και θέλουμε να την μαγειρέψουμε κι εμείς, δεν αρκεί απλά να παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Σίγουρα κάτι θα μας ξεφύγει, όταν έναν μήνα μετά θα θέλουμε να την επαναλάβουμε. Γι’ αυτό, σημειώνουμε.

2. Διαβάζουμε ολόκληρη μια συνταγή, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα της
Έτσι θα ξέρετε πάντα από πριν πιο είναι το επόμενο βήμα, και θα μπορείτε να ρυθμίσετε τις κινήσεις σας στην κουζίνα σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Κανένας φούρνος δεν θα περιμένει αναμμένος χωρίς λόγο, ούτε θα ψάχνετε μανιωδώς στα ντουλάπια για το σκεύος που χρειάζεστε.

3. Φυλάσσουμε το λίπος από το μπέικον
Όταν τηγανίζουμε μπέικον μπορούμε να κρατάμε το λίπος του που μένει στο τηγάνι για άλλες παρασκευές. Μπορούμε να τηγανίσουμε σε αυτό πατάτες, αβγά, και ό,τι άλλο μας ταιριάζει γευστικά.

4. Βάζουμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας κάτω από το ξύλο κοπής
Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσει και να κοπούμε αν χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι.

5. Ρυθμίζουμε το timer λίγα λεπτά νωρίτερα
Κάθε φούρνος θερμαίνεται διαφορετικά και δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε 100 τοις 100 σίγουροι για το πώς θα ψήσει κάθε προϊόν. Αν κάτι είναι λίγο άψητο, μπορούμε εύκολα να το μαγειρέψουμε λίγο ακόμα. Αν κάτι όμως έχει παραψηθεί, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Βασικά, τίποτα.

6. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Δεν το αφήνουμε ποτέ για το τέλος. Μπορεί να είναι πια αργά να σώσουμε τη γεύση.

7. Πρέπει να εμπιστευόμαστε την κρίση μας
Αν κάτι μας φαίνεται ότι πηγαίνει λάθος, μάλλον έχουμε δίκιο. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Ελπίζουμε όχι κυριολεκτικά, αυτό θα ήταν επικίνδυνο.

8. Προσθέτουμε λίγο αλάτι σε όλα!
Ακόμη και στα γλυκά. Βοηθά να αναδειχθούν οι γεύσεις και να έχει το γλυκό μας γευστική ισορροπία.
9. Αγοράστε ζυγαριά, αν ασχολείστε με τη ζαχαροπλαστική
Δεν λέμε ότι η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη; Δεν παίζουμε με τις αναλογίες…

10. Καθαρίζουμε κατά το μαγείρεμα
Αντί να κάνουμε έναν χαμό που θα πρέπει μετά να βάλουμε σε τάξη, είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε πρώτα ό,τι χρησιμοποιούμε και να συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μπορεί εκείνη την ώρα να μοιάζει με αγγαρεία, όμως, στο τέλος, που όλα θα είναι καθαρά και τακτοποιημένα, θα αποζημιωθείτε.

11. Δεν φοράμε ποτέ βρεγμένα γάντια φούρνου
Εκτός αν δεν μας φοβίζουν τα εγκαύματα.

12. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο με το χέρι
Οι επεξεργαστές τροφίμων θα αλλοιώσουν την υφή του, θα κρατήσουν μυρωδιά και στην πραγματικότητα, αντί να μας διευκολύνουν, θα μας καθυστερήσουν.

13. Βγάζουμε τα cookies από τον φούρνο λίγο νωρίτερα
Γιατί αν μας ξεφύγουν στο ψήσιμο, πάει, δεν υπάρχει γυρισμός. Εξάλλου, θα συνεχίσουν λίγο να μαγειρεύονται στο ταψί, αφού έχουν βγει απ’ τον φούρνο.

14. Εκτυπώνουμε τις συνταγές που θέλουμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε
Γιατί κανείς δεν θα ήθελε να βουτήξει το κινητό του στα αλεύρια.