Γαλλία: Διευθυντής σχολείου παραιτείται έπειτα από απειλές Ισλαμιστών κατά της ζωής του – Ζήτησε από μαθήτρια να βγάλει τη μαντίλα

174

ΠΑΡΙΣΙ. Ο διευθυντής ενός σχολείου στο Παρίσι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από απειλές κατά της ζωής του. Αφορμή για τις απειλές είναι προφανώς ένας καυγάς που είχε ο καθηγητής με μια μαθήτρια του Lycée Maurice-Ravel τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles. Είχε ζητήσει από την 19χρονη να βγάλει τη μαντίλα της, όπως είναι υποχρεωτικό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Ο διευθυντής παραιτήθηκε από τη θέση του «για λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με επιστολή που εστάλη την Τρίτη σε γονείς, μαθητές και συναδέλφους καθηγητές. Σε κάθε περίπτωση, ο δάσκαλος επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί. Ως αποτέλεσμα των απειλών, θα πάρει τώρα πρόωρη σύνταξη, αναφέρει η εφημερίδα Les Échos παραθέτοντας την επιστολή.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο δάσκαλος είχε ζητήσει από τρεις μαθήτριες να βγάλουν τις μαντίλες τους ενώ βρίσκονταν στο χώρο του σχολείου. Ένα από τα κορίτσια αρνήθηκε και στη συνέχεια διαπληκτίστηκε με τον διευθυντή. Λόγω του εξαιρετικά αυστηρού διαχωρισμού κράτους και θρησκείας στη Γαλλία, από το 2004 απαγορεύεται στις μαθήτριες εκεί να φορούν ρούχα ή σύμβολα που υποδηλώνουν τη θρησκευτική τους ιδιότητα.

Η μαθήτρια υπέβαλε μήνυση

Αστυνομικοί μετέβησαν στο σχολείο μετά το περιστατικό. Η μαθήτρια υπέβαλε καταγγελία κατά του διευθυντή και δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι ο διευθυντής την είχε «κτυπήσει δυνατά στο χέρι». Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μαθητές διαδήλωσαν μπροστά από το σχολείο και απαίτησαν την παραίτηση του διευθυντή.

Άνθρωποι ανάρτησαν απειλές θανάτου κατά του δασκάλου στα κοινωνικά δίκτυα. Τουλάχιστον ένα άτομο, ένας 26χρονος άνδρας, συνελήφθη μετά από απειλές θανάτου. Τα μαθήματα στο σχολείο χρειάστηκε να ακυρωθούν προσωρινά.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ (Κόμμα της Αναγέννησης) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κράτος θα λάβει μέτρα κατά της 19χρονης μαθήτριας για «ψευδή καταμήνυση». Ο διευθυντής έκανε απλώς τη δουλειά του και εφήρμοσε το νόμο. «Η κοσμικότητα τίθεται συνεχώς σε δοκιμασία στα σχολεία μας», δήλωσε ο Ατάλ. Το κράτος θα στέκεται «πάντα στο πλευρό των υπαλλήλων του» και «εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» ενάντια στις επιθέσεις του «ισλαμιστικού φασισμού».

«Τρομοκρατημένος και απογοητευμένος» η δήμαρχος των Παρισίων

Η υπουργός Παιδείας Νικόλ Μπελουμπέ διαβεβαίωσε επίσης τον διευθυντή για την υποστήριξή της και επισκέφθηκε το σχολείο λίγο μετά το περιστατικό. Οι απειλές ήταν «απολύτως απαράδεκτες». Η δήμαρχος Παρισίων, Αν Ινταλγκό (Σοσιαλιστικό Κόμμα), εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» της στον διευθυντή σε τηλεφωνική επικοινωνία. Η ίδια ήταν «συγκλονισμένη και απογοητευμένη από την κατάσταση».

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επανειλημμένα επιθέσεις με ισλαμιστικά κίνητρα εναντίον εκπαιδευτικών στη Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2020, ένας 18χρονος Τσετσένος αποκεφάλισε τον παρισινό καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πατί, επειδή είχε ανασύρει τα σκίτσα του Μωάμεθ από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο μάθημά του και τα είχε δείξει στους μαθητές.

Στη βόρεια γαλλική πόλη Αρράς, ένας 20χρονος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους δολοφόνησε τον Οκτώβριο του 2023 τον καθηγητή του στα γαλλικά. Επιλέγοντας το θέμα του, ο δάσκαλος είχε μεταφέρει «το πάθος του, την αγάπη του και την προσήλωσή του» στη Γαλλική Δημοκρατία και έτσι εκπροσωπούσε τις αξίες των απίστων, δήλωσε ο δράστης στην αστυνομία.