Η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία το Chang’e-6 για να ανακτήσει δείγματα από την μακρινή πλευρά του Φεγγαριού

228

Η Κίνα εκτόξευσε την Παρασκευή 3 Μαΐου το Chang’e-6 για να συλλέξει και να επιστρέψει με δείγματα από τη μυστηριώδη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, κάτι που αποτελεί και το πρώτο εγχείρημα αυτού του είδους στην ιστορία της ανθρώπινης σεληνιακής εξερεύνησης.

Ο πύραυλος Long March-5, που μετέφερε το διαστημόπλοιο Chang’e-6, εκτοξεύτηκε από το σημείο εκτόξευσης του στο χώρο εκτόξευσης Wenchang στην ακτή της επαρχίας Χαϊνάν της νότιας νησιωτικής Κίνας στις 5:27 μ.μ. (ώρα Πεκίνου).

Περίπου 37 λεπτά μετά την απογείωση, το διαστημόπλοιο Chang’e-6 αποχωρίστηκε από τον πύραυλο και εισήλθε στην προγραμματισμένη τροχιά Γης-Σελήνης.

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Chang’e-6 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ανακοίνωσε η CNSA.

“Η συλλογή και η επιστροφή δειγμάτων από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού είναι ένα άνευ προηγουμένου κατόρθωμα. Τώρα γνωρίζουμε πολύ λίγα για το σημείο αυτό. Εάν η αποστολή Chang’e-6 μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της, θα παράσχει στους επιστήμονες τα πρώτα άμεσα στοιχεία να κατανοήσουμε το περιβάλλον και τη σύνθεση υλικών της μακρινής πλευράς του φεγγαριού, η οποία έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Wu Weiren, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής και επικεφαλής σχεδιαστής του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης της Κίνας.

Το διαστημικό σκάφος Chang’e-6, όπως και ο προκάτοχός του Chang’e-5, περιλαμβάνει έναν τροχιακό σύστημα, έναν μηχανισμό προσεδάφισης, έναν μηχανισμό αναρρίχηση και τον μηχανισμό επιστροφής.

Αφού φτάσει στο φεγγάρι, μέσα σε 48 ώρες θα εξερευνήσει την περιοχή και θα συλλέξει δείγματα από την επιφανείς της Σελήνης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εργασίες επιστημονικής ανίχνευσης.

Όταν θα ολοκληρώσει την αποστολή του, το ρομπότ θα μεταφέρει τα δείγματα πίσω πίσω στη Γη, το ρομπότ θα προσγειωθεί στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της βόρειας Κίνας. Ολόκληρη η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου 53 ημέρες, ανέφερε η CNSA.