Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου

172
Φυσικό Αέριο

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου και μια νομοθετική πρόταση αμέσως μετά» αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «η Επιτροπή δεσμεύεται να παράσχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρότασή μας της 18ης Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

Νωρίτερα, η η Τσεχική Δημοκρατία που κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλαν επιστολή προς τα κράτη- μέλη της κατά την οποία ενημερώνει για την υποβολή νομοθετικής προτασης που δεσμεύεται να καταθέσει σχετικά με το προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πριν από το έκτακτο Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή θα υποβάλει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς («προσωρινό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου») που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη» αναφέρει η επιστολή.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) ασκούν μεγάλες πιέσεις προς την Κομισιόν όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και ζητούν την επιβολή πλαφόν τονίζοντας ότι αυτό που θέλουν συγκεκριμένα από την Επιτροπή είναι να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία και όχι κάποια άλλη μορφή πρότασης πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, αλλιώς εμμένουν στο να μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης.