Προϋπολογισμός: Η Κομισιόν αμφιβάλλει για τα έσοδα

268

H Κομισιόν ελέγχει διεξοδικά τα στοιχεία που έστειλαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες μαζί με τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να αιτιολογήσουν την ελληνική θέση για σταθερά υπέρ-πλεονάσματα και άρα για επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις αξίας 1,1 δισ. ευρώ του 2019 ( μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, επίδομα στέγασης κ.λ.π. χωρίς την περικοπή των συντάξεων).

Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούν ενστάσεις,αναφορικά  με την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων και με το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι στόχοι για τα έσοδα.

Το ζήτημα προϋπήρχε από την κάθοδο των επικεφαλής στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι απόλυτη.

Προβληματίζει επίσης η πορεία των φορολογικών εσόδων και δεν υπάρχει ακόμη η βεβαιότητα ότι οι εισπράξεις θα είναι τέτοιες, ούτως ώστε να υπάρξει και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια σταθερό υπερπλεόνασμα (σε σχέση με το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ).

Ανησυχία προκαλεί και η υστέρηση εσόδων που κατεγράφη στα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.225 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 79 εκατ. ευρώ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα έσοδα παρουσίασαν συνολικά στο εννεάμηνο σημαντική υπέρβαση. Έτσι αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία που θα βγουν την άλλη εβδομάδα αλλά και τα στοιχεία που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε τα δεδομένα να αποκτήσουν ισχυρότερες “βάσεις”.

Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Προστέθηκαν 850 εκατ ευρώ μόνο τον Αύγουστο, ενώ η “δεξαμενή” των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία φτάνουν πλέον στα 6,4 δισ. ευρώ μόνο από την αρχή του χρόνου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις και το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθούν για την Ελλάδα (όπως και για όλα τα κράτη-μέλη) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (με βάση τουλάχιστον τον υφιστάμενο προγραμματισμό).

Ωστόσο, μία πρώτη εικόνα θα υπάρξει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα στο Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή (για να προετοιμάσει τη Σύνοδο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου).

Βεβαίως στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις δύο αυτές πολιτικές συναντήσεις δεν θα είναι η Ελλάδα αλλά η Ιταλία, και ο προϋπολογισμός της που χτυπάει “κόκκινο”. Και τούτο όχι μόνο λόγω της απόφασής της να διατηρήσει υψηλά ελλείμματα το 2019, αλλά λόγω των επιπτώσεων που έχει αυτή η πολιτική στο χρέος το οποίο ήδη έχει ανέλθει σε εκρηκτικά επίπεδα (πάνω από το 130% του ΑΕΠ). Δηλαδή σε επίπεδα τα οποία με βάση τα όσα ισχύουν για τις ελληνικές εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους, ουσιαστικά θεωρείται μη βιώσιμο…

Σημειώνεται ότι κατατέθηκε τη Δευτέρα το προσχέδιο προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει  πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου 3,6% του ΑΕΠ το 2019 έναντι 3,56% του Προσχεδίου της 1ης Ιουλίου (αν προσμετρηθεί η μη μείωση των συντάξεων και τα αντίμετρα). Υπολογίζει τις παρεμβάσεις σε 1,1 δισ. ευρώ με υποσημείωση ότι η ποσοτικοποίησή τους “θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
 
Καθώς λοιπόν οι αμφιβολίες για τα έσοδα παραμένουν, διατηρούνται και οι διαφωνίες  αναφορικά με τον “δημοσιονομικό χώρο”, για το μέγεθος του οποίου υπάρχουν πάντως συγκλίσεις (σ.σ. η ΕΕ ξεκίναγε από μία πρόβλεψη περί 600 εκατ ευρώ έναντι “παροχών” 1,1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός).

Ωστόσο, και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προς το παρόν “βλέπει” υπέρβαση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ (με βάση την πορεία των εσόδων), δηλαδή ένα “κενό” της τάξης των 300 εκατ. ευρώ (ή λίγο μεγαλύτερο αν υποτεθεί ότι θα πρέπει να παραμείνει και ένα μαξιλάρι ασφαλείας).