Η ιστορία των ANZAC στην Λήμνο

312

Η Λήμνος είναι τουριστικός προορισμός, αλλά μπαίνει σε μια νέα βάση η αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος του νησιού.

Τον Απρίλιο του 1915 χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την εκστρατεία της Καλλίπολης, εξηγεί ο Στέλιος Μάντζαρης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου.

Η ΑΝΖΑC δηλαδή Australian and New Zealand Army Corps, αντιπροσωπεύει, σηματοδοτεί την εθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία που τιμά εκείνους οι οποίοι υπηρέτησαν και πέθαναν σε όλους τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τις επιχειρήσεις για την διατήρηση της ειρήνης.

Ιστορικός τουρισμός- Η ιστορία των ANZAC στην Λήμνο
Κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης όλα σχεδιάστηκαν και θα λειτουργούσαν άψογα εάν δεν υπήρχε υπαναχώρηση ορισμένων μονάδων, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στις διαταγές που είχαν λάβει. Αυτό έδωσε το πλεονέκτημα στον Μουσταφά Κεμάλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 58.000 ανδρών της Αντάντ.

Αν και η Ελλάδα δεν είχε λάβει ακόμη μέρος στον Α΄Π.Π., οι κάτοικοι της Λήμνου στάθηκαν στο πλευρό των στρατιωτών και εκει ήταν η βάση ανεφοδιασμού των στρατευμάτων. Ωστόσο, ακολούθησε «Η μέρα που όλα πήγαν στραβά», και ήταν αδιανόητο γεγονός ειδικά για τον διοικητή του ΑΝΖΑC υποστράτηγο Sir William Birdwood.

Ιστορικός τουρισμός- Η ιστορία των ANZAC στην Λήμνο
The Limnos Friends of ΑΝΖΑC, που ιδρύθηκε το 2014, σε συνεργασία με την διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ομογενών που απαρτίζεται από περίπου 100 μέλη- Έλληνες βουλευτές από όλον τον κόσμο, έχει στόχο να τονιστεί ο ρόλος της Λήμνου στον Α’ Π.Π. και ιδιαίτερα στην ιστορική εκστρατεία της Καλλίπολης, καθώς και να προωθήσει το ιστορικό αυτό γεγονός του 1915 ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί ης σχέση μεταξύ Ελλάδος- Λήμνου και των χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, από τον Καναδά και την Ινδία έως την Αυστραλία.

Η Τουρκία για πολλά χρόνια κερδίζει από εκείνο το γεγονός, γιατί εκεί έγινε η μάχη και σκοτώθηκαν οι σύμμαχοι. Όπως, λέει ο κ. Μάντζαρης, το 2015 στα 100 χρόνια του ΑΝΖΑC Day, στην Λήμνο βρέθηκαν περίπου 5.500 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, ενώ την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρέθηκαν 220.000 επισκέπτες. «Θέλουμε ένα βάλουμε το νησί μας στην θέση που του αξίζει».

Άλλωστε στην Τουρκία εξολοθρεύτηκαν οι άνδρες των δυο χωρών, ενώ στην Ελλάδα είχαν την στήριξη που χρειάζονταν, προτού εκστρατεύσουν.

Η πιο σημαντική ανάμνηση στρατιωτικών απωλειών και βετεράνων σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έφερε τις δύο χώρες για δεύτερη φορά στην Μεσόγειο όπου εκλήθησαν να πολεμήσουν κατά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μαζί με τους Έλληνες και τους Βρετανούς ήταν οι μόνοι που πολεμούσαν εναντίον των δυνάμεων του άξονα, ο οποίος εκτεινόταν και προς ανατολάς, δεν περιοριζόταν σε Γερμανούς, Ιταλούς, βούλγαρους και Ιάπωνες.

Η Ελλάδα ως θέατρο των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μπορεί να καταστεί τόπος επισκέψεως και συνάντησης των απογόνων εκείνων των πολεμιστών, που θεωρούν σημαντικό να θυμούνται. Μια χώρα πλούσια σε τόπους όπου η ιστορική μνήμη σκύβει με σεβασμό μπροστά στο μεγαλείο των απλών ανθρώπων, οι οποίοι θεώρησαν αυτονόητη την θυσία.

Πηγή: thessnews.gr