Τροπολογία της ΝΔ για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

194

Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι αναγνωρίζουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο, γι’ αυτό και προτείνουν τροπολογία με την οποία προτείνεται η παράταση ισχύος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ολόκληρη η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη στα μόνα νησιά που εξακολουθεί να ισχύει είναι στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου είναι εμφανείς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό και δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Τα ΚΥΤ στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ είναι οι αποδείξεις της καταστροφικής και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό, που έχουν μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.

Επιπρόσθετα, δύο από αυτά τα νησιά, η Κως και η Λέσβος χτυπήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς μέσα στο 2017, που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και στις δημόσιες υποδομές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεν Βρίσα της Λέσβου όχι μόνο δεν προχώρησε η ανοικοδόμηση αλλά ούτε και η κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτηρίων ολοκληρώθηκε, στο δε λιμάνι της Κω ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια ενώ και στα άλλα νησιά , λόγω του μεταναστευτικού, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα.