Τσίπρας: Θα προκηρυχθούν άμεσα 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων

199

Στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές και εθνικές εξελίξεις απάντησε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. 

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία δήλωσε πως επιλύονται προβλήματα που υπήρχαν από το 1920. Σήμερα, η κυβέρνηση – ως πολιτεία- αναγνωρίζει πως το κράτος πήρε περιουσία χαμηλότερης αξίας και για να αναγνωριστεί “η βλάβη” θα δίνει επίδομα που θα ισούται με τη σημερινή μισθοδοσία. Από πλευράς της η Εκκλησία δεν θα αξιωθεί στο μέλλον να ζητήσει επιπλέον χρήματα και γίνεται αυτοδύναμη.

Η πολιτεία κερδίζει την αποδέσμευση 10.000 θέσεων δημόσιων υπαλλήλων και οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν σύντομα, προκηρύσσοντας προσλήψεις μέσα στο έτος.  “Παρά τα όσα μας καταλογίζουν φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα” δηλωσε χαρακτηριστικά.  “Θα βρούμε τρόπο να τους πληρώσουμε” απάντησε στην ερώτηση για το πως θα πληρώνονται. “Το 2020 θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 200 εκατ. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καλύψουμε” εξήγησε.

“Υπολογίζουμε ότι έως το 2030 από τα έσοδα του ΤΑΕΠ θα καλύπτεται το όλον ή το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης που θα δίνει κράτος για τους μισθούς των κληρικών”είπε για το Ταμείο που θα αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

“Δεν υπάρχει πουθενά στην ιστορία βήμα μπροστά χωρίς αντιδράσεις. Αυτό που θα μείνει είναι το βήμα προς τα μπρος όχι οι φωνές” δήλωσε όσον αφορά τις αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συζητήσεων ,που διήρκησαν τρία χρόνια και αστειεύτηκε λέγοντας:  Ακόμη κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει.

 

“Δεν θυσίασα κανέναν για τον Πάνο Καμμένο. Ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε (…)Εγώ ήμουν υποχρεωμένος να συνεχίσω” είπε για την παραίτηση Κοτζιά. 

“Πιστεύω γιατί ξέρω τον Καμμένο και την ψυχολογία του ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας.

“Ο κ. Κοτζιάς έχει καταθέσει μήνυση, είναι εν γνώσει μου. Μάλιστα του ζήτησα πριν την παραίτηση του να πάει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα .Με τον Κοτζιά μπορεί να διαφωνεί κανείς για πολλά αλλά δεν μπορεί να του προσάψει ανεντιμότητα” είπε όσον αφορά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό δήλωσε πως είναι το μέσον να εκβιάσουν τη συναίνεση μέσα στη Βουλή. Στόχος δεν είναι να δοθούν αρμοδιότητες στον ΠτΔ. Να αποφευχθεί δηλαδή η διάλυση του Κοινοβουλίου, όταν δεν βρίσκεται ο αριθμός των 180 βουλευτών.

 

Για την απλή αναλογική τόνισε πως στην πρότασή τους δεν θα υπάρξη αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς το ποσοστό 40 – 45% και έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένα σύνθημα πιο πλουραλιστικό.

 

Στην επισήμανση του Α. Σρόιτερ πως απαιτούνται συγκλίσεις για να λειτουργήσουν οι προτάσεις τους, απάντησε πως ανέκαθεν υπήρχαν συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και δύο πόλοι, η δεξιά και η αριστερά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αυτοί οι δύο πόλοι να τα βρουν ξαφνικά. Αυτό συνέβη μόνο μία φορά, την εποχή των μνημονίων. Ο λαός γνωρίζει πως η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας σκανδάλων – του φαρμάκου, των εξοπλιστικών-.

Για τη διαφθορά δήλωσε επίσης:

Η χώρα χρεοκόπησε γιατί επί πάρα πολλά χρόνια υπήρξε κατασπατάληση πόρων, πελατειακό κράτος και σκάνδαλα. 

Είναι λαϊκή απαίτηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ο Πολάκης είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει μόνο ανάσα αλλά επιτάχυνση της Δικαιοσύνης για την εφαρμογή της. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή. Οι κυβερνήσεις αναδεικνύουν μέσα από τη Βουλή υποθέσεις και να δίνουν ελευθερία στους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. 

“Εάν το Δόγμα Πολάκη είναι να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της, τότε προσχωρώ στο Δόγμα Πολάκη”Για το πότε θα διεξαχθούν εκλογές απάντησε πως η αντιπολίτευση ζητάει από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην κυβέρνηση, γι’ αυτό κι όχι μόνο θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο αλλά θα πάρει και την παράταση 20 ήμερων που δίνει ο νόμος. Τόνισε δε πως είναι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το αν αυτή θα περάσει από την Βουλή εξέφρασε τη βεβαιότητά του προκαλώντας τον κο Σρόιτερ να βάλουν στοίχημα. Χαρακτήρισε δε ακραίους όσους διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Υπαινίχθηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ είναι όμηροι του Μητσοτάκη, διαφορετικά θα υπερψήφιζαν.

 

Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με “άτσαλο τρόπο” στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση. «Ασκούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα ξεκινώντας από το Ιόνιο, αλλά δεν απεμπολούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να το επεκτείνουμε σταδιακά σε όλη την επικράτεια» είπε.

Όσον αφορά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα δήλωσε πως η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Ζητήσαμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Η άλλη πλευρά υποσχέθηκε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα μας δώσουν πλήρες πόρισμα. “Αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να ξεχάσουμε τι γινόταν εκείνη την ημέρα στις Βουλιαράτες. Είχαμε την ταφή των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία. Αυτές είναι εξελίξεις” είπε επιχειρώντας να κλείσει το θέμα. 

Πηγή: alpha tv